• Ingrid Andersson minns maken och konstnären Janne Andersson med värme. Först i den kronologiska minnesutställningen hänger tre tavlor som hon fick när de träffades på 60-talet. Foto:
  • "Janne i Eka" var väldigt politisk och hade alltid en tanke med varje konstverk, berättar Ingrid Andersson. Foto:
  • Janne Andersson började teckna som barn och slutade aldrig. Ett av konstnärens första verk, som han tecknade som 3-åring, finns med på minnesutställningen. Foto:
1/

Familjen minns "Janne i Eka"

Konst
annons

Konstnären Janne i Eka tycks ha varit en speciell man på många sätt. Politiskt driven med tankar om hållbarhet och feminism för flera decennier sedan. Dessutom något av en uppfinnare. Så beskriver familjen honom inför minnesutställningen.

Det är nu tio år sedan konstnären och Stjärnhovsbon Janne Andersson, "Janne i Eka", gick bort. För att hedra hans minne ordnar familjen en minnesutställning på Lagårn i Ullsta.

Janne Anderssons konstnärsgärning består av både tavlor och skulpturer och allt där emellan. Verken sitter i kronologisk ordning i ladugården, och det är bitvis svårt att tro att allt är skapat av samma person. Akvareller trängs med oljemålningar och här finns allt från naturmotiv till en smula ekivoka skulpturer och satiriska teckningar.

— Det skulle alltid vara något nytt, minns hustrun Ingrid Andersson.

Familjen har bara ett par enstaka konstverk kvar själva och en hel del ofärdiga tavlor. Janne Andersson sålde det mesta så fort det blev färdigt.

För att kunna genomföra minnesutställningen har familjen satt upp lappar, frågat folk i trakten och skickat efterlysningar på Facebook för att låna in verk. Och responsen har varit enorm.

— Det är så roligt att se allt samlat såhär, mycket har vi aldrig sett förut, säger Ingrid Andersson och fortsätter:

— Jag tror att skulle vara jättestolt över det här. Han sitter nog i sin himmel och ler bakom sitt stora skägg.

Den här något ekivoka skulpturen är en av barnbarnens favoriter. Foto:

Hon berättar att Janne Andersson var lite före sin tid, på flera sätt. Han köpte aldrig något material förutom dukar och färg. Skulpturerna är i stället tillverkade av gammalt spillvirke, mynt, trädgårdsredskap, ja allt möjligt. Klimatsmarta konstverk, helt enkelt.

— Han var väldigt politisk också, och hade alltid en tanke bakom varje tavla, säger Ingrid Andersson och visar en målning där en uppenbart rik gubbe i kostym gillrat en råttfälla med en spritflaska för att fånga sämre beställda.

— Han var feminist också, redan på 1970-talet, säger dottern Ann-Charlotte Andersson stolt och pekar på en skulptur föreställande ett gevär med en penis istället för pipa, med tillhörande text "Varning! Manlig galenskap. Kuk-sprute-pistolen."

Janne Andersson var feminist redan på 70-talet. Foto:

Utställningen pågår till den 27 augusti.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

GnestaKonst
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka