• Fotografen Helena Blomqvists verk hänger just nu på Culturum, som en del i LitterArt Gästabud. Foto:
  • Från "The Elephant Girl" av Helena Blomqvist. Foto:
  • Foto:
1/

Femårsjubileum för LitterArt Gästabud

LitterArt

På torsdag inleds den femte upplagan av LitterArt Gästbud. Fyra dagar fullspäckade med spännande evenemang på stadens scener, konstgallerier och även runt om på gator och torg. SN hängde på när fotografen Helena Blomqvists hängde sin utställning i Culturum på tisdagen.

— Det känns väldigt roligt att ställa ut i en så publik lokal som här på Culturum. Folk som kommer för att låna en bok kanske inte förväntar sig en stor fotoutställning, säger Helena Blomqvist medan hon tillsammans med verksamhetschef Eva Rydén packar upp de enorma fotografierna och samtidigt klurar över hur allt ska få plats på den vitmålade långa väggen inne i biblioteket.

Helena Blomqvist har bland annat ställts ut på Fotografiska och finns även representerad på Moderna museet. Till Nyköping har hon tagit med sig bilder ur två av sina mest kända bildsviter, "The Elephant Girl" (2011) och Slumberland (2013).

Helena Blomqvist tycker det är spännande att ställa ut på ett bibliotek. Foto:

— Jag tycker de passar bra in eftersom de båda har ett starkt sagotema, jag tänkte verkligen på just LitterArt när jag valde ut vad som skulle få följa med hit, säger hon och fortsätter:

— "The Elephant Girl" är ju lite spökhistoria, varje bild är en liten novell i sig och "Slumberland" handlar om drömmar. Det är faktiskt min son som är pojken på bilderna i den sviten.

Sago- och spöklikt i bilderna från Blomqvists svit "The Elephant Girl". Foto:

Att jobba timmar i en dator ligger inte för Blomqvist som fotar allt analogt och även bygger all rekvisita och kulisser hemma i sin studio på Södermalm.

— Jag tycker verkligen inte om att jobba i Photoshop! Det känns mer handgjort att bygga riktiga miljöer. Även om det så klart är pilligt när man ger sig på ett helt kvarter, ha, ha!

Helena Blomqvist är bara en i raden av konstutställare under de fyra dagar som LitterArt Gästabud pågår. I samma lokal visas också utställningen "Dukat för Gästabud!" där kommunens förskolebarn har fått tolka Gästabud på temat mat och samvaro. På närbelägna Galleri Westerlind hänger Lena Linderholms utställning och ett stenkast därifrån öppnar i helgen Galleri Sjöhästens nya utställning med fotografen Elisabeth Zeilon och skulptören Johan Artigas Planas (läs mer i lördagens SN). Även utställningen "Tusch" med illustratörerna Malin Biller och Anna Blåder är en del i det kulturella kalaset som invigs rejält nu på torsdag.

LitterArt Gästbud bjuder som namnet antyder även på massor med litteratur. Startskottet på Nyköpings Teater på torsdagskvällen handlar om medeltiden och myter och sanningar om just Nyköpings Gästabud. Författaren och historieprofessorn Dick Harrison reder ut vad som egentligen hände på slottet i Nyköping år 1317. På fredagen väntar poesikollektivet Revolution Poetry i Culturum för alla niondeklassare och det blir också författarsamtal med de fem lokala författarna Mats Lundgren, Lars Lager, David Lindén, Birgit Eriksson och Jan Moberg. På kvällen håller författaren Maria Sveland föredrag om sin senaste bok, Bitterfittan 2 på samma plats och det blir också högtidlig prisutdelning för vinnarna i SN-novellen.

— Det är fantastiskt kul att nu vara i gång med LitterArt Gästabud, säger Lena Appel som i egenskap av programkoordinator på biblioteket även fungerar som spindeln i nätet under LitterArt Gästabud.

Allt på LitterArt är gratis, men flera evenemang kräver biljetter.

— De hämtas ut på biblioteket och vid en del evenemang går det också bra att hämta dem direkt i dörren, säger Lena Appel.

Internationellt känd fotograf

Helena Blomqvist är en svensk fotokonstnär bosatt och verksam i Stockholm.

Blomqvist är utbildad på Fotohögskolan i Göteborg. Hennes verk har visats i Sverige och utomlands under de senaste tio åren och finns representerade på Moderna museet och på Borås konstmuseum, i Statens konstråd och Hasselbladstiftelsens samling. Hon har haft flertalet utställningar varav en av de större var en soloutställning på Fotografiska i Stockholm våren 2012.

Blomqvists bygger upp miljöer i sin studio och ljussätter för att sedan sy kläder och skapa kulisser. Som modeller använder hon verkliga människor, uppstoppade djur, dockor eller skulpturer. Hon fotograferar alla sina bilder analogt, men sätter samman sina konstverk digitalt.

Utställningen i Nyköping pågår till den 29 oktober.

Mycket kul för barn och unga

Torsdag

Invigning på Nyköpings teater där författaren och historieprofessorn Dick Harrison sedan berättar om sanningar och myter när det gäller Nyköpings Gästabud.

Fredag

Inleds med Imse Vimse Deluxe, rim och ramsor för barn till och med sex år och fortsätter med poesikollektivet Revolution Poetry som träffar kommunens niondeklassare, allt på Culturum.

Fem aktuella Nyköpingsförfattare berättar om sina böcker, i ett samtal lett av Gästabudsårets festgeneral Ulf Westman.

Prisutdelning SN-novellen, med deckarförfattaren Anna Roos.

Författaren Maria Sveland tar med senaste boken Bitterfittan 2 och berättar om hur den kom till.

Lördag

Författaren Lotta Geffenblad kommer till Culturum i sällskap av sina omåttligt populära kaniner Prick och Fläck. Efter en dramatiserad sagostund får barnen tillfälle att stifta närmare bekantskap med trion.

Därefter bjuds på en rundtur bakom bibliotekets kulisser, man får bland annat besöka bokbussen och spana in i annars stängda magasin.

Poesikollektivet Revolution Poetry bjuder in unga till en workshop i att med spoken word våga säga vad man tycker.

Vid lunch berättar konstnären Anita Grede om sin och författaren Eva Ottenäs bok "Att bygga ett liv", det bjuds också in till ett publikt samtal om Maria Gripe tillsammans med litteraturprofessorn Martin Hellström och journalisten Anna Lindberg.

På eftermiddagen berättar författaren Susanna Alakoski om sitt författarskap och kvällen går sedan i poesins tecken när Sam Carlqvist intar NK-villan och Nicklas Lantz ger sin hyllade föreställning "Romeo och Juliet" på Nyköpings Folkhögskola.

Flera dramatiserade vandringar genom staden genomförs under både lördag och söndag.

Hela programmet finns på LitterArt Gästabuds Facebooksida.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

CulturumNyköpingFotograferingGästabudsåretKonstLitteratur
Relaterat