• David Ekman är producent och den som spelar in barnen och ungdomarnas texter. Beatet till rappen har eleverna gemensamt röstat fram, på onsdagen vann "Regnbågshäst" som komponerats av Scott Millien. Matilda Obrelius, 7, i full färd att spela in, kompisen Märta Strauss väntar på sin tur. Foto:
  • Adrian Skoog är bara 6 år men redan en erfaren rappare. – Jag rappar hela tiden, man kan rimma på allt...till exempel salt, allt, berättar han för John Landenfelt som är en av lärarna på kursen. Foto:
  • Workshop Deluxe jobbar återkommande i projektet Skapande skola. – Vi brukar vara ett poppis inslag på svenska lektionerna och det är fantastiskt att se hur elever som tidigare haft svårt att skriva plötsligt bara kör, säger John Landenfelt som jobbar både som rappare och förskolelärare. Foto:
  • Matilda Obrelius låt handlar om en raket. Foto:
  • Roy Berglund hjälper onsdagens elever att få fason på rimmen. Foto:
1/

Framtidens rappare laddar för konsert

NYKÖPING

Vad krävs egentligen för att bli en rackarns grym rappare? Det vet kursdeltagarna på Workshop Deluxe som just nu pågår på Barnkulturcentrum i Nyköping.

– Man tar liksom ett ord, vilket som helst och sen rimmar man på det så mycket man bara kan!

Sjuåriga Märta Strauss från Nyköping har precis skrivit klart sin första raplåt som handlar om en raket.

Nu väntar hon på sin tur att få kliva in i rummet där producenten och projektledaren David Ekman sitter och spelar in alla barns låttexter. Om ett par veckor får alla kursdeltagare en mixad och mastrad version av sin låt, som också läggs upp på Spotify.

Bandet STÖK (som bland annat jobbat med Timbuktu och Medina) drog i gång sin omtalade Workshop Deluxe på Barnkulturcentrum i Nyköping i måndags. Fram till och med fredag får alla barn och ungdomar mellan 7 till 15 år komma hit, alldeles gratis, och lära sig konsten att rappa.

Till sin hjälp har de olika namnkunniga låtskrivare och producenter. På tisdagen och onsdagen gästades workshopen av John ”Shazaam” Landenfelt, för många känd som artisten "Jompa", men även låtskrivare åt bland andra Samir Badran.

– Det känns grymt att se hur de utvecklas, att det tänds en gnista och intresse för musiken hos barnen, säger Landenfelt som även har liknande kurser för äldre.

– Vi jobbar även ute i förskolor, skolor och på äldreboenden! Alla kan lära sig rappa, det gäller bara att lära sig tricksen, säger han och förklarar att det handlar mer om takt än rim.

10-åriga Engla Klaar har skrivit en låt om sommaren.

– Det är jättekul och faktiskt ganska lätt när man väl kommer på hur man ska göra, säger hon.

Kursens yngste deltagare är Adrian Skoog som trots att han bara nästan är 7 år redan är en van rappare.

– Jag brukar rappa hela tiden! Särskilt när jag går omkring hemma. Jag kan inte skriva och läsa än, men jag kommer på och så kommer jag i håg hur det ska vara i huvudet, säger han.

Barnkulturcentrum har utökat aktiviteterna under sommaren.

– Vi har haft en graffitikurs och nu rap- och hiphopkursen. Vecka 27 och 28 har vi öppen skaparverkstad i Brandkärrskolans gymnastiksal med konstnären Ashraf Atraqchi och det blir även en dansvecka senare i sommar. Allt är gratis tack vare ett extra statligt bidrag för sommaraktiviteter, säger Annika Edvall på Barnkulturcentrum.

Hiphopkonsert på fredag

Workshop Deluxe pågår även torsdag mellan 9.30-12 eller 13-15.30 och fredag 9.30-12.

Alla barn mellan 7-15 år är välkomna att prova på.

På fredag avslutas hiphopveckan med en spelning för alla deltagare klockan 15.

Mer information finns på www.nykopingsguiden.se

Läs också

( 6 st )

Läs mer om dessa ämnen

BarnKultur/NöjeMusik
Relaterat