• Carl Wellander anordnar en installation i tegelladan vid Stjärnholms slott med temat "fake news". Foto:
  • Han menar att det är en installation snarare än en utställning. Därför står konsten som den är utan prislappar och liknande. Foto:
  • Carl Wellander bytte en framgångsrik karriär inom reklambranschen för att bli konstnär. Foto:
  • Han ställer ut sina skulpturer i den byggnad där man tidigare brände tegel. Foto:
1/

Från toppjobb till kämpande konstnär – beslutet Carl Wellander aldrig ångrat

NYKÖPING

För några år sedan hade nyköpingskonstnären Carl Wellander ett tryggt och välbetalt jobb med att skapa 3D-modeller i reklambranschen. Då tog han steget till att bli konstnär på heltid. Nu ställer han ut på konstrundan.

Carl Wellander ställer under helgen ut en installation i tegelladan vid Stjärnholms slott med temat "fake news". Han förklarar utställningen och temat med att man måste ifrågasätta saker.

– Det är själva ifrågasättandet som är intressant. Vad är vad och varför. Det är en ganska fri tolkning på det. Världen som vi ser den är en konstruktion som vi själva har skapat. Baserat på vår egen övertygelse kan vi välja att tro på i princip vad som helst.

Han var med på konstrundan för första gången för två år sedan men innan det har han vanligtvis ställt ut på Bryggeriet. Carl Wellander blev verksam konstnär för fem år sedan efter en framgångsrik karriär inom reklambranschen.

– Sedan 1995 och framtill omkring fem år sedan höll jag på med visualisering. Jag drev en reklambyrå tillsammans med några kollegor. Vi gjorde 3D-modelleringar av industripumpar, medicinteknik, arkitektur och allt möjligt. Allt sådant där det inte fanns något att fotografera. För sex år sedan fick jag en utställning i 40-årspresent av min fru där jag skulle ha vernissage ett år senare.

Hans bana som skulptör hade dock börjat ännu tidigare. Eftersom hans mor är keramiker satt han som barn i hennes verkstad och modellerade med leran. I och med den kommande utställningen började han på nytt att skulptera.

– Jag insåg att detta är mycket mer belönande för mig än att jobba med reklamen som jag var ganska less på.

Beslutet att gå från en trygg och säker inkomst i reklambranschen till att bli en kämpande konstnär är dock inget han ångrat.

– Jag har aldrig haft så låga inkomster i hela mitt liv som jag har nu. Bortsett från det är det bland de lättaste valen jag har gjort. För när man hittar något man vill eller behöver göra är det valet lätt.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Ämne/KonstNyköpingStjärnholm
Relaterat