Jean Paul Pallard ställer ut i Nyköping för första gången. Foto:

Fransk konstnär ställde ut i Nyköping för första gången

NYKÖPING

Franska konstnären Jean Paul Pallard ställde i helgen ut i Nyköping för första gången. Mycket av hans konst kommer till genom inspiration från de resor han gjort i världen med vännen Ingvar Hervius.

Jean Paul Pallard har sysslat med konst mer eller mindre hela sitt liv men det var först i samband med att han pensionerade sig som han började måla på heltid. Han har en bakgrund inom den franska auktionsfirman Drouot där han jobbade under många år.

Hans första målningar gick enbart i svartvitt men på de senaste fem åren har han även börjat måla i färg. Inspirationen till hans surrealistiska målningar kommer bland annat från hans resor med vännen Ingvar Hervius som arrangerar utställningen och hjälper till att översätta från franska när SN träffar honom.

– Han hämtar inspiration från resor, religion och historia. Det finns till exempel mycket motiv från Venedig. Han fick även väldigt mycket inspiration från när vi var i Costa Rica, säger Ingvar Hervius.

Jean Paul Pallards konst har sina rötter i den fransk-katalanska surrealismen och fauvismen med konstnärer som Dufy, Derain och Matisse. Själv nämner han dock även flera andra konstnärer som förebilder.

– Jag tycker väldigt mycket om Warhol och David Hockney också, säger han.

Jean Paul Pallard har ställt ut flera gånger tidigare i Sverige men även i Spanien och Frankrike.

– Det är en större marknad i Barcelona, men svårare att komma in på den, säger han.

Ingvar Hervius tror också att Jean Paul Pallard är en konststjärna på frammarsch.

– Ett galler i New York hörde av sig efter att vi ställde ut i Barcelona. Det ena ger det andra.

Läs mer om dessa ämnen

Ämne/KonstNyköping