Fricky kommer till Lotsen i Nyköping på lördag. Foto:

Fricky på Lotsen

NYKÖPING

Umeåbaserade rapparen Fricky kommer till Nyköping och Lotsen nu på lördag.

Musikguiden i P3 har utnämnt honom till "Framtidens artist". Med EP:n "Aqua Aura" som släpptes i våras har hyllningarna till Erik Friman, med artistnamnet Fricky, haglat.

Musikaliskt befinner sig Fricky i ett gränsland mellan hiphop och R&B - på västerbottendialekt och ofta låtar om ämnen som sex och kärlek. I en intervju i SVT i april svarade han på frågan om hur man gör musik om sex som är sexig, utan att bli sexistisk eller sunkig?

– Jag tror det är enkelt: Att bara inte ha en sunkig inställning till sex. Jag tror att många pratar om sex på låtar och speciellt hiphop på ett visst sätt för att det är något man har lärt sig. Men om du känner själv att du uppskattar ämnet extremt mycket och kanske tycker om sex och har en sund relation till det, då tror jag inte att det blir sunkigt faktiskt, svarade Fricky som tydligt slagit fast att han ogärna placerar sig själv i något musikaliskt fack.

– Jag vill vara genre-fri. Pop, Hiphop, Funk & Afropop. Jag skulle kunna göra en cross-over från Disco till K-pop om jag ville, sa han i ett pressmeddelande inför släppet av singeln "Man".

Fricky är inte bara artist, han är också medgrundare till labeln "Hoopdiggas" som släpper musik och lanserar egna klädkollektioner. Karriären började 2012, som rappare och producent i Broder John & Friman. I dag har han skivbolaget och musikkollektivet Random Bastards i ryggen och utöver nysläppta EP:n finns ytterligare tre singlar och en remix signerade Fricky.

I sommar är Fricky ute på turné som stannar till på Lotsen i Nyköping nu på lördag och som avslutas i Norge och Oslo i augusti.

Läs mer om dessa ämnen

Musik