Gänget som planerat sommarens program: Övre raden från vänster: Marie Anstadius, Fredrik Blomgren, Leif Smitterberg, Lena Stammel, Lisa Elwyn. Nedre raden från vänster: Julia Bergman, Sina Schneider, Magdalena Denoch (med dvärgtaxen Frans Jäger), Jonatan Blixt, Kenneth Bodin. Foto:

Fullspäckat program på Fåfängan i sommar

Kultur & Nöje
annons

När Fåfängan nu gör sig redo för sin sjätte säsong är det ett digert utbud som dukas upp för besökarna. Särskilt spännande ser det ut att bli på musikscenen, där arrangörerna blandat med både lokala förmågor och gästande artister utifrån.

Det börjar med att SN får en utskällning – av Frans Jäger. Det ligger visserligen i hans natur. Han är en dvärgtax och umgås för tillfället med Fåfängans styrelse vid utomhusscenen, alldeles bakom caféet. Just i dag är det möte, där finslipning av sommarens program är en av punkterna.

Säsongen har man dock redan kickat i gång. Startskottet gick i samband med valborgsfirandet i slutet av april. Sedan dess har man hunnit med en trädgårdssöndag och en visstuga. Det är bara en bråkdel av säsongens totala utbud, som består av nära 40 evenemang.

– Det roliga är ju att vi tänkte att vi skulle boka lite mindre i år, eftersom det blev lite tufft förra året. Men det gick i stöpet, säger Marie Anstadius, och skrattar.

Variationen är bred bland de evenemang som listas i programmet – konserter, yogapass, stand up, poesiuppläsningar, teater, trädgårdsträffar, med mera.

– Det ska finnas något för alla, samtidigt som man behöver sådant som man kan känna sig lite säker på att det kommer folk till, säger Magdalena Denoch, som nu lyckats lugna ner Frans Jäger några varv.

Fåfängan som livescen tycks ha genererat ett stort intresse bland både lokala artister och artister från andra städer. Anstadius förklarar att styrelsen fått tacka nej till flera som själva hört av sig.

Blandningen mellan lokala och utifrånkomna akter är stor i årets artistuppställning. Bland de sistnämnda syns bland annat The Tarantula Waltz, som spelat mycket med The tallest man on earth, och Ellen Sundberg, som de senaste åren slagit sig fram ordentligt i Sverige med sin folkinspirerade och melankoliska pop. Bland de lokala gästspelen finns namn som Miss Winter, Nicky William och Pwned by gravity. Mycket americana och svensk indiepop alltså.

Vissa evenemang har man också valt att lägga extra krut på i år, förklarar Denoch.

– Vi har utökat stand upen, eftersom det blev väldigt lyckat för året. I år blir det stand up vid tre tillfällen. Thomas Oredsson, som ju är en tungviktare i stand up, kommer hit, säger hon.

En bit in augusti är det sedan dags för Cabarevy. Årets föreställning har fått namnet "En doktor i salongen", där en historia "i satirens, glädjens och infallens tecken" utlovas. Där har Kenneth Bodin en bärande roll.

– Det är fjärde året i rad och är ju en föreställning som görs specifikt för Fåfängan. Vi är fyra skådespelare och jag är en av dem, säger han, och fortsätter:

– Konceptet är verkligen gjort för platsen, och det är ett koncept som jag har saknat. Just att det blir en kontrast till Nyköpingsrevyn, där man sitter inne på teatern i två timmar. Här blir det en lite mindre och somrig revy.

Urval från programmet

3/6: Konsert med The Tarantula Waltz

11/6: Yoga i trädgården

14/6: Stand up - Ola Aurell med flera

18/6: PRO Jazzband

22/6: Vernissage Konstkollo

7-8/7: Musikworkshop

9/7: Konsert med Ellen Sundberg och Richard Smitt

16/7: Trädgårdssöndag

22/7: Gränslös poesi

25/7: Konsert med Reverend Peyton's Big Damn Band

28/7: Konsert med Pwned by Gravity

12/8: Cabarevy - En doktor i salongen

16/8: Visstuga

17/8: Konsert med Miss Winter

25/8: Stand up - Tomas Oredsson

30/8: Konsert med Peter Morén och Nicky William

För mer information: Besök www.fafangan.com

Läs också

( 14 st )

Läs mer om dessa ämnen

NyköpingKultur/NöjeMusikTrädgårdteater
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka