Gruppen Vincent och "Livet" var två av förra årets gatumusikanter. Foto:

Uppskattad musikfest snart tillbaka på Nyköpings gator

NYKÖPING

Åtta timmars musikfest väntar när gatumusikfestivalen Street Music Festival återkommer till Nyköping på lördag.

Gatumusikfestivalen hade premiär förra året, i samband med firandet av Gästabudsåret.

– Det blev väldigt lyckat och både publiken och artisterna gillade det så mycket att vi bestämde oss för att köra även i år, säger Jannika Ahl, koordinator hos arrangören Nysam.

Vissa nyheter märks i årets spelschema, framförallt är festivalen förvandlad till en endagsfestival.

– Helt enkelt för att vi tror det blir bättre, mer tight. Vi har sett över spelplatserna i år, så flera av dem ligger nära uteserveringar. En del konserter är 40 minuter långa och då kan det vara trevligt att kunna sitta ner med någonting att äta eller dricka samtidigt som man lyssnar, säger Jannika Ahl.

På lördag blir det gatumusikfestival i Nyköping. The Panoply Steelband spelar på oljefat. Foto:

Precis som förra sommarens festival väntar en uppsjö av stilar och genrer.

– Det är det som gör gatumusikfestivalen så rolig och speciell! Det blir verkligen allt från rockabilly till körer, Bellman-tolkningar och saxofonister, säger Jannika Ahl som är glad över att festivalen lockat till sig både artister från i fjol, men även många nytillkomna.

– Oljefatsbandet The Panoply Steelband från Södertälje kommer tillbaka, de var väldigt populära förra året och är verkligen häftiga att se, de spelar på oljefat och det svänger rejält. Vi har också många lokala artister i olika åldrar och det är väldigt kul att kunna ge en arena för dem att visa upp sig på, säger Jannika Ahl.

Anti Kristerz kommer...

De flesta av banden och artisterna som deltar uppträder två gånger på olika spelplatser.

– Festivalen håller till på Östa och Västra Storgatan och på Stora torget. Vill man vara säker på att inte missa sitt favoritband kan man kolla på hemsidan där det står både tider och spelplats för alla, säger arrangören som också tipsar publiken att vara med i omröstningen om bästa bandet.

– Publikens pris bestod förra året av en rejäl peng, i år har vi lite mindre att röra oss med ekonomiskt, men det blir både presentkort och blommor och inte minst en grym ära om man vinner! Vi öppnar röstningslänken på vår hemsida lördag morgon, säger Jannika Ahl.

...liksom Första Utkastet och flertalet andra lokala band och artister. Foto:

Arrangören hoppas festivalen ska bli ett stående inslag i Nyköpingssommaren.

– Det går hela tiden att förbättra och utveckla så planen är absolut att fortsätta även nästa år, vi tror en gatumusikfestival kan bli precis hur bra som helst, säger hon.

Många genrer

Gatumusikfestivalen pågår lördagen den 16 juni mellan 12 till 20.

Spelplatser är Östra och Västra Storgatan och på Stora torget.

Musikerna representerar en rad olika genrer, såväl violingrupper, trubadurer, rocktrios, jazzgrupper, operasångare och spelemän underhåller under den åtta timmar långa musikfestivalen.

Ett urval av musikanter: Gränslösa, Ernien, The Panoply Steelband, Oxelökören, Anti Kristerz, Knesper Knorr, Rautakanki, Brassox, Trio Bacchus och Första Utkastet.

Hela spellistan, med speltider och spelplatser finns på www.streetmusicfestival.se

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

KonsertMusik
Relaterat