• Olle Brozén visar glaskonst... Foto:
  • och Arjuna Geir Aasehaug måleri. Foto:
1/

Glas och måleri på Galleri Sjöhästen

NYKÖPING

Gåtfulla poetiska drömvärldar och streetartinspirerad glaskonst väntar i Galleri Sjöhästens nya utställning med norska bildkonstnären Arjuna Geir Aasehaug och glaskonstnären och tidigare Nyköpingsbon Olle Brozén.

För glaskonstnären Olle Brozén, uppväxt i Bryngelstorp, är hantverket en passion. I sju års tid arbetade han som formgivare för Orrefors Kosta Boda och sedan två år tillbaka driver han egen hytta i Högbo bruk utanför Sandviken.

Brozén blåser glaset på fri hand. Mönster, lekfulla former och humor karaktäriserar konstglaset med referenser till streetart och japanska träsnitt. Iögonfallande är inte minst hans verk kallade Rude Girls. Figurer i lampor och fristående sätter betraktaren på plats genom sina pratbubblor.

– Jag tycker flickor ska ta sin rättmätiga plats i vardagen och gärna få säga vad de tycker och tänker, säger han.

Norska bildkonstnären Arjuna Geir Aasehaug gör i Nyköping sin första större separatutställning. Målningarna är gåtfullt poetiska drömvärldar där stillhet och mystik råder i samspel med naturen. Valen är återkommande i flera av verken som nu visas på Galleri Sjöhästen.

– Jag gillar att utforska förhållandet mellan människa och djur. Valarna blir en symbol för det mystiska som existerar men som vi inte helt ut förstår, säger han.

Utställningen pågår till den 24 november.

Läs mer om dessa ämnen

Kultur och NöjeKonst