• Kulturskolans elever övar in dansrutinerna inför den kommande premiären. Foto:
  • Kvarnbackaskolans textilslöjdlärare, Johanna Törnqvist, har gjort kostymerna. Foto:
1/

Gnesta kulturskola sätter upp största föreställningen någonsin

GNESTA

I början av maj sätter Gnesta kulturskola upp sin största produktion någonsin. En musikal baserad på den hyllade barn- och ungdomsboken "Momo – eller kampen om tiden" och vars innehåll är högaktuellt enligt regissören Louise Jervfors Turner.

Under tisdagskvällen hade Gnesta kulturskola en första genomgång av sin kommande musikal "Momo – eller kampen om tiden".

Musikalen bygger på Michael Endes bok med samma namn och handlar om den föräldralösa flickan Momo som har egenskapen att vara utomordentligt bra på att lyssna på andra människor och få dem att må bättre.

Samtidigt stjäl berättelsens antagonister Momos och hennes vänners tid och hon måste slåss mot tidstjuvarna.

Föreställningens innehåll ligger nära alla, unga som gamla, menar regissören Louise Jervfors Turner.

– Vi valde den för att det fanns så mycket potential i den att jobba med både dans, musik och berättandet. Sedan är den så himla aktuell. Jag tror att alla vuxna har något att lära sig av den i vårt uppkopplade och stressade samhälle, men även barnen med sina prestationskrav med nationella prov och annat.

Då hela skolan är involverad i arbetet är också åldersspannet bland eleverna som medverkar stort. Något som Louise Jervfors Turner tycker är väldigt roligt.

– I musikalgruppen går de yngsta i femman och de äldsta i tvåan på gymnasiet. Det har blivit en väldigt fin sammanhållning i gruppen och de leker jaga med varandra under repetitionerna utan att tänka på åldersskillnaden.

Arbetet med musikalen som Kulturskolan sätter upp för första gången började i augusti och det har sedan dess varit fullt upp för Louise Jervfors Turner som under tisdagens genomgång knådade en slimeklump i ena handen för att stressa ned.

– Det är den största satsningen någonsin från Kulturskolan. Vi har flera dansgrupper, en musikalgrupp och en stor orkester. En av de största utmaningarna har jag framför mig, det är därför jag sitter här med mitt slime, säger hon och skrattar samtidigt som några av eleverna repar sitt dansnummer på scenen.

– Att få ihop allt, alla övergångar är jätteviktiga att de sitter. Sedan är det många nybörjare i gruppen så i början var det lite trevande, men nu har det verkligen lossnat. Alla har en väldig spelglädje ihop också som smittar av sig. Bara de kommer in i den glädjen kommer de ut och har en så jädra fin självklarhet på scenen, säger hon.

Momo – eller kampen om tiden

Musikalen baseras på författaren Michael Endes bok med samma namn som gavs ut på svenska 1980. Riktar sig främst till barn och ungdomar och handlar om föräldralösa flickan Momo som flyttar in i en teaterruin utanför en namnlös stad. Gnesta kulturskolas musikal sätts upp på Elektron 4 maj, 18.00 och 5 maj, 14.00 och 17.00.

Läs mer om dessa ämnen

Kulturskolanteater