• Kulturskolan i Nyköping fick inleda konserten i lördags med två stycken. Här är det uvertyren till Wilhelm Tell med Adam Lindén (lärare), Petter Hedbom (inlånad från Gong), Jimmi Backlund, Erik Mohlin och Love Rasmussen. Foto:
  • Kulturskolans elever Jimmi Backlund, Erik Mohlin och Love Rasmussen visade hur lätt man gör musik av det som finns på bordet i väntan på lunchen. Foto:
  • Även en gitarr kan bli instrument för en slagverkare, det visade Petter Hedbom och Johan Söderholm ur kvartetten GONG. Foto:
  • Imponerade av GONG redan i pausen var Adam Lindén, Erik Mohlin, Jimmi Backlund och Love Rasmussen. Foto:
1/

Gong hade inspirerat många

NYKÖPING

Många ungdomar sjunger och spelar. Men detärinte särskilt många unga som själva går på konserter, möjligen för att se sina kamrater uppträda. Men sällan ens när det kommer unga fantastiska artister, som i lördags med den unga slagverkskvartetten GONG på teatern i Kammarmusikföreningens regi. Tre av Kulturskolans slagverkare var i alla fall där med sin lärare för att spela i inledningen.

— Kul att det kommer en grupp som GONG hit. Många elever skulle ha blivit inspirerade, säger Adam Lindén som nu är lärare i slagverk men under sin skoltid fastnade i kön till piano och då spelade oboe ett tag innan det blev slagverk.

Han har informerat sina elever i förväg och det har funnits affischer uppsatta och han förstår inte varför så få kommer.

— Men för många i vår ålder är konserter ingen grej, ungefär. Det är lättare att sitta hemma framför datorn eller tv-skärmen och lyssna i hörlurarna, menar Jimmi Backlund och tror ändå att tiden en lördag eftermiddag borde ha varit ok, innan ungdomar går ut.

Alla fyra är minst sagt imponerade redan i pausen av de bara fem sex år äldre musikerna i GONG.

— Helt otroliga. Man känner sig så liten, säger Erik Mohlin, som själv mest satsar på trumset och att behärska alla stilar.

— De talar till alla sinnen och känslor. Det är som en våg, bara att blunda och se sorg och aggressivitet, säger Jimmi Backlund, som började med trumset men också sjunger och spelar elbas i ett band.

— Bra att de inte har fasta platser utan byter instrument, tycker Love Rasmussen, som gillar det melodiska slagverket men också spelar kontrabas.

— Imponerande att de skrivit så mycket eget, tycker Adam Lindén.

Alla fyra fängslades mest av det melodiska, atmosfäriska från gongar och allt möjligt som kan plinga plus även vissling i Johan Söderholms musik.

Ingen av dem nämner att GONG spelar alla stycken utantill. Men så minns jag att Kulturskolan gjorde likadant, när de inledde konserten med uvertyren till Wilhelm Tell av Rossini. Så det är kanske självklart för en slagverkare.

När konserten är slut verkar de överens om vad som var allra häftigast.

— Det där flamenco-stycket. Så intressant, oortodoxt, så inspirerat, säger Erik Mohlin direkt.

Typiskt för vår tid är kanske att den svenska gruppen GONG upptäckte stycket av den ungerska kvartetten Amadinda på YouTube. Och att det heter något så modernt som beFORe JOHN5.

Så nu kan ni alla hitta det. Gratis. Hemma med hörlurarna på framför dataskärmen. Kanske också bli inspirerade att gå på en konsert nästa gång?

GONG

Petter Hedbom, Frans Klingfors, Malin Sjökvist, Johan Söderholm

Kulturkolans slagverksgrupp

Teatern, Nyköping

Arr: Nyköpings Kammarmusikförening

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

KulturskolanKultur/Nöje
Relaterat