• Gunnar Carl Nilssons monumentala klädnypa visades i utställningen Konst på ås i Floda sommaren 2017. Foto:
  • De här små husen i järn av Gunnar Carl Nilsson ingår i konsten som köps in under 2017 av Eskilstuna kommun. Foto:
  • Gunnar Carl Nilsson från Hälleforsnäs är årets Sörmlandskonstnär. Den 17 mars öppnar hans utställning hos Konstfrämjandet i Eskilstuna. Foto:
1/

Gunnar Carl Nilsson är årets Sörmlandskonstnär

Konst

Nu har Konstfrämjandet i utsett årets Sörmlandskonstnär 2018.

Han heter Gunnar Carl Nilsson och är skulptör, bosatt och verksam i Hälleforsnäs.

— Det är en ära, säger Gunnar Carl Nilsson i en kommentar.

Det är styrelsen i Konstfrämjandet i Sörmland som utsett årets Sörmlandskonstnär varje år sedan 1984.

— I motiveringen till årets pris har styrelsen tagit fasta på den stora variationen i Gunnar Carl Nilssons konstnärskap, berättar ordföranden Kristina Eriksson.

"Han är en mångsidig konstnär med många skiftande uttrycksformer, skilda material och varierande storlekar på sin konst", skriver man i motiveringen, och räknar upp en rad olika uttryck för Gunnar Carl Nilssons konst: stora järnskulpturer, isskulpturer, snöskulpturer, betongskulpturer, små hus i järn och små djurskulpturer i lera och järn, för att nämna något.

Gunnar Carl Nilsson har deltagit i flera internationella tävlingar i eldskulptur, både som curator och tävlande, och varit en återkommande deltagare i Konstfrämjandets årliga utställning "Konst som klapp".

— Dessutom är han en viktig del av det rika kulturliv som finns i Hälleforsnäs, och han är den typ av konstnär som Konstfrämjandet gillar, som samarbetar med andra konstnärer och gärna deltar i olika samarbetsprojekt, säger Kristina Eriksson.

Att bli årets Sörmlandskonstnär innebär bland annat att Gunnar Carl Nilsson kommer att ha en utställning i Konstfrämjandets galleri i Eskilstuna 17 mars till 12 april.

— Jag har ännu inte riktigt bestämt vad jag ska visa, men det finns ju mycket grejer. Jag skulle vilja ta med något stort i utställningen och "spränga" lokalen inifrån, säger han.

— Det är ärofyllt att bli uppmärksammad, att det jobb man gör blir sett, säger Gunnar Carl Nilsson.

Läs mer om dessa ämnen

Kultur NöjeHälleforsnäsSörmlandKonst