• Anna Lindell är ordförande i Hantverksgruppen Sörmland som öppnar sin sommarutställning i Nyköping på lördag. Foto:
  • Finurliga får finns med på årets sommarutställning... Foto:
  • ...liksom handgjorda dockor i textil. Foto:
  • Hantverksgruppen Sörmland firar 25-årsjubileum i samband med årets sommarutställning som öppnar på lördagen. Foto:
1/

Hantverksgruppen firar stort med ny utställning

Hantverk

I år är det 25-årsjubileum för Hantverksgruppen Sörmland. På lördag öppnar sommarens utställning i Norra Hamnmagasinet i Nyköping.

Den anrika lokalen i Norra Hamnmagasinet är välfylld. 22 av Hantverksgruppen Sörmlands utställare deltar och alla hantverk är till salu. Bredden är stor, här samsas mattor och löpare med silversmycken, keramik, plädar, knypplade spetsar, luffarslöjd och skor och kläder i fårskinn och lin bland mycket annat.

– Det är speciellt på så vis, på de flesta utställningar behöver man ju vänta till sista dagen, men här får köparen med sig hantverket direkt, säger keramikern Anna Lindell som är ordförande i föreningen.

Att det hunnit gå 25 år sedan föreningen såg dagens ljus har nästan gått hantverkarna själva förbi.

– Tiden har gått otroligt snabbt! Det har varit fantastiska år och det är glädjande att se att det faktiskt tillkommer nya unga hantverkare i gruppen, säger Lindell som själv varit med i stort sett från starten.

Hur har synen på konsthantverk förändrats under de här 25 åren?

– Jag märker att hantverk som producerats lokalt och nära uppskattas mer och mer för varje år. Den yngre generationen förstår också att det kostar mer än ting som spottats ut ur en fabrik i Kina. Å andra sidan är gediget hantverk en investering över tid, jag brukar säga att det vi säljer här är morgondagens antikviteter, det håller i generationer och är allt annat än slit och släng, säger Anna Lindell.

Sommarutställningen har öppet varje dag fram till den 26 augusti.