• David Lindén framför ingången till Nyköpingshus, där allt en gång började. Att vara både historisk författare och ledarskribent går hand i hand, förklarar han. – När jag skriver ledare i dag så tänker jag alltid 'men vad hände innan, finns det en parallell'. Det är en drivkraft som jag alltid har. Foto:
  • Stormaktsmagistern Johan Skytte – en historisk gigant, både för Nyköping och Sverige. Foto:
1/

Historiker från Nyköping gör författarkarriär – tackar morfar

KULTUR & NÖJE

David Lindén, uppvuxen i Nyköping, har haft ett brinnande historieintresse ända sedan barnsben. Idag är han historisk författare. En publikation finns redan i handeln och tre är på väg, bland annat en om Lindéns stora idol Johan Skytte – Nyköpingssonen som betytt mycket för svensk historia.

Det historiska uppvaknandet infann sig redan vid fyra års ålder för David Lindén. Det började på vallarna i Nyköping, där morfar Ragnar Classon berättade historien om Nyköpings Gästabud.

– Man kan säga att jag på ett sätt aldrig riktigt försvann från vallarna, jag blev kvar där, säger Lindén, när vi ses vid Nyköpingshus 26 år senare.

– Morfar betydde jättemycket för mig. Vi var ofta här på Nyköpingshus där han berättade om det förflutna, vi reste runt i Sörmland, var i Stockholm och besökte Vasamuseet.

I dag är Lindén författare, och ledarskribent på Nerikes Allehanda i Örebro. Första boken, "Hemming Gadh: Vasatidens gudfader", kom förra året, och skildrar en av Sveriges kanske mest skandalomsusade präster – en bullrig man som tog sig från de småländska skogarna ända till maktens korridorer i Vatikanen.

Boken gavs ut av Atlantis förlag. En tid efteråt visade ett annat förlag, Langenskiölds, intresse för Lindén och beställde tre böcker. En kommer handla om Karin Månsdotter, en om Stockholms blodbad, och en om Nyköpingssonen Johan Skytte – kanske mest känd för allmänheten som Gustav II Adolfs lärare. Sistnämnda håller Lindén precis på att färdigställa.

– Det känns bra. Boken kommer bli en klassisk biografi, med fokus på den roll som Skytte spelade för svensk utbildningshistoria. Det känns roligt också att göra klart boken som ett tack till morfar, som i år skulle ha fyllt hundra år, säger Lindén, och fortsätter:

– Johan Skytte var borgarson. Han var intelligent och headhuntades av Karl IX (far till Gustav II Adolf, reds. anm.). Den författare som har skrivit om honom tidigare, Tor Berg, har i en avhandling presenterat hypotesen att Skytte läste i Nyköpings skola, belägen ungefär vid nuvarande Nicolaiskolan. Hertig Karl brukade gå dit för att se om det fanns några intelligenta elever. Han träffar Skytte och säger 'ja, men du är ju smart, jag betalar dina studier'. Skytte åker därefter till Marburg, till Frankfurt och till Wittenberg, för att sedan återvända hem till Sverige. Han börjar jobba och blir sedan lärare åt Gustav II Adolf, och därefter kansler för Uppsala universitet. Han är den mäktigaste Nyköpingspersonen fram till Anna Lindh.

Lindén berättar vidare om Skyttes tid i Uppsala, där han för egna pengar grundar en professur i statskunskap och vältalighet, om dusterna med rikskanslern Axel Oxenstierna, och om den gången som Skytte nära på orsakar en skandal i samband med en ambassad till England.

– Han har på sig hatten vid middagsbordet. Det får man inte ha, eftersom kronprinsen, blivande Karl II, inte har det. Men kronprinsen löser det genom att sätta på sig sin egen hatt, berättar Lindén.

Trots att Skytte har spelat en stor roll för svensk politik och utbildning är han relativt osynlig på Nyköpings gator och torg. Johan Skyttes väg existerar som bekant, men annars finns det inte mycket som minner om Nyköpingssonen.

– Vi kanske har ett lite kort minne och sedan har han kanske inte platsat i det här efterkrigstida bygget. Vi tycker ju gärna att vi är världens modernaste land, som grundades ur ingenting 1945. Men även om välfärdsstaten spelar en stor roll så är ju vår historia äldre än så, säger Lindén.

Vårvintern 2018 beräknas Lindéns bok om Skytte komma ut. Titeln har fått namnet "Johan Skytte – Stormaktstidens magister". Skrivprocessen har föregåtts av ett digert researcharbete där Lindén gått igenom både sekundär- och primärkällor, och spenderat hundratals timmar i arkiv. Landets bibliotek har också varit till stor hjälp, förklarar Lindén, som säger sig vara särskilt nöjd med den lokala assistansen.

– Jag står i evig tacksamhetsskuld till personalen på Nyköpings stadsbibliotek, speciellt Cecilia Pajala, som hjälpt mig med fjärrlånen. Hon är värd sin vikt i guld. Personalen i Nyköping är den bästa i hela världen.

Hela Nyköping ligger Lindén varmt om hjärtat. Det blir tydligt strax innan vi avslutar intervjun och skiljs åt.

– Den här boken hade inte blivit så bra som den blivit om det inte varit för Nyköping och alla de som har hjälpt mig under hela mitt liv; morfar, Nyköpings stadsbibliotek, lärare som Kerstin Carle på Nicolaiskolan och Christina Heilborn, samt Annki Bjugert på Östra skolan, och personalen på Nyköpingshus, säger han.

David Lindén

Ålder: 30 år

Uppvuxen: Öster i Nyköping

Bor: Örebro, alldeles bredvid friluftsmuseet Wadköping

Gör: Historiker och författare, samt ledarskribent på Nerikes Allehanda. Är också ledamot i Kungliga Skytteanska Samfundet vilket är en av Sveriges officiella akademier. I nuläget är Lindén yngsta ledamot.

Bakgrund: Har forskat om Kalla kriget vid King's College i London 2009-2015. Har varit verksam som ledarskribent sedan 2013, med tidigare anställning på Borås Tidning och Jönköpingsposten

På fritiden: Ägnar sig gärna åt löpning

Författaren om...

Henning Gadh (ca 1440-1520): "Han var kammarherre åt påve Alexander VI (Rodrigo Borgia). Gadh hade kunnat platsa i Game of Thrones. Han var en riktig medeltida bad boy; bannlyst tre gånger, han svor på italienska, och så till slut blev han halshuggen."

Johan Skytte (1577-1645): "Han hade en fantastisk talekonst, en sprudlande barockretorik. Han sa bland annat att "Sverige är ett skepp som måste styras med rätt kapten". Han var också en multikompetent person; han höll koll på kopparhanteringen och ett tag var han finansminister, vilket han hatade."

Karin Månsdotter (1550-1612): "Erik XIV:s drottning. Hon var den första svenska kungagemål innan prins Daniel som inte kom från överklassen, det vill säga hon kom inte från adeln och var inte ens borgarklass. Hon överlever alla de hetsiga bröderna Vasa, hade ett storgodsdöme i Finland och dör av hög ålder. Hon måste ha varit fantastiskt intelligent, charmig och socialt begåvad."

Stockholms blodbad (1520): "Min bok om detta kommer ut 2020, femhundra år sedan händelsen inträffade. Vi lever i skuggan av Stockholms blodbad än i dag."

Tre goda historiska författare enligt Lindén

Peter Englund: "Hans förmåga att formulera sig och att kunna se det stora i det lilla, och tvärtom, är bland det mest fantastiska som finns. Hans öppningskapitel i boken "Den oövervinnlige", om Karl X Gustav, som tar upp hur man hittar guld i tarmarna på döda soldater – de svalde ibland sin lön ifall de skulle hamna i fångenskap – är bland det finaste som har skrivits rent prosamässigt."

Dick Harrisson: "Han producerar ju mastodontverk, men om man verkligen vill sätta sig in i ett ämne så läs Dick Harrisson, och gå sedan vidare."

Erik Petersson: "Han tillhör min egen generation. Hans biografi om Karl IX är lysande. Nu har han också skrivit om Kristian II. Den är också lysande. Erik Petersson skulle kunna skriva en tvättlista och den skulle också bli lysande."

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

NyköpingHistoriaKulturKulturhistoria
Relaterat