Karin Andersson.

Historiska kärleksbrev gömda överallt i länet

Kultur & Nöje

I samband med Alla hjärtans dag kommer Sörmlands museum dra i gång ett projekt, med utgångspunkt i de historiska kärleksbrev som museet har i sina samlingar. Museet har valt ut sina favoriter och gömt dessa överallt i länet. Karin Andersson, kommunikatör, berättar om projektet.

Hur föddes idén till det här?

– Vi vill lyfta våra samlingar på något roligt sätt, och då tyckte vi att det här kunde vara kul. Vi tänker oss att man exempelvis går omkring inne på Åhléns, för att kanske kolla på handdukar, och så ser man att något annat ligger där. "Vad är det här liksom, ett brev", och så kan man tjuvläsa det.

Kärleksbrev på vift

Ett projekt som Sörmlands museum står bakom, och som pågår under Alla hjärtans dag, den 14 februari.

Kopior på kärleksbreven från museets samlingar har gömts på olika offentliga platser i länet för sörmlänningar att hitta, exempelvis på bussplatser, i någons cykelkorg eller bland potatisen i mataffären.

I ett av breven finns ett pris – en övernattning för två på Nynäs slott.

Tanken är att projektet ska leda till mersmak för de samlingar som kommer finnas tillgängliga i det nya museihuset i Nyköpings västra hamn, som slår upp portarna i höst.

Hur många brev har ni gått igenom inför det här projektet?

– Vi har letat bland jättemånga brev i våra samlingar, men vi har valt ut femton stycken som vi tycker är roliga. Sedan kommer vi göra kopior så att vi har runt 400-500 exemplar, som vi kommer gömma på olika platser i hela Sörmland till Alla hjärtans dag.

Utdrag från ett av de gömda kärleksbreven

”Det var mycket dumt av mig att jag gjorde sällskap med Anna i Hedtorp då jag var hemma i Pingst, det har jag många gånger ångrat. Men det var båd första och sista gången. Jag hör att dom säger att det skall bli bröllop på oss, nemligen Anna och mig, i höst, men helsa du dem som detta säger och tror, att den dagen kommer aldrig att gry, ty så sant jag lefver kommer aldrig jag att gifta mig med henne. Nej får jag ej dig Hulda, som jag alltså har hållit kär, då blir det troligtvis ingen.”

Skrivet av Konrad, som den 6 september 1891 känner skam över ett klavertramp.

Hur långt tillbaka sträcker sig de här femton breven?

– Det äldsta är från 1890 och det senaste är från förra året.

När du har gått igenom alla de här breven, finns det något brev som du tycker sticker ut från mängden?

– Det finns en brevväxling mellan trädgårdsmästaren Karl-Johan och Rut, från Sparreholm och Flen. Det är från 40-talet. Det som slog mig var hur liten världen verkar ha varit. Man pratar om grannarna i huset bredvid, vad som har hänt på gården och i byn. Hade man haft en sådan brevväxling i dag så tror jag man skulle ha pratat mycket mer internationellt, vad händer i USA, och så vidare.

Läs mer om dessa ämnen

Sörmlands MuseumHistoriaKärlek