• Barbara Martin Korpi ser på Sissel Wiboms självporträtt från ungdomen, då hon precis skulle börja studera på konsthögskolan i Paris. Foto:
  • Den kraftiga guldiga ramen symboliserar hur viktiga de avmålade prydnadsfigurerna är för konstnären, enligt Barbara Martin Korpi. Foto:
  • Sissel Wibom har lekt med sin mormors gamla keramikkannor och arrangerat dem i olika konstellationer som kan liknas vid familjeband. Foto:
  • Barbara Martin Korpi i den franska delen av jubileumsutställningen. Foto:
  • Tre små målningar med de lekande flickorna pryder väggen ovanför dörrkarmen. Det udda talet återkommer i flera delar av utställningen. Foto:
1/

Idyllisk jubileumsutställning med Sissel Wibom

GNESTA
annons

– Det är som en barnslig lek som blir otroligt vacker, säger Barbara Martin Korpi om konstnären Sissel Wiboms klassiska och ljusa målningar i jubileumsutställningen i Konst i Gryt.

Runt hörnet på tiondeladans husknut på Gryts gamla prästgård skvalpar vågor som även letat sig in i det ljusa konstgallerit norr om Stjärnhov.

– Sissel kan måla vatten lika bra som Anders Zorn, säger Barbara Martin Korpi och blickar ut över de maffiga målningarna där ljuset reflekteras i vattnets rörelser runt de oskuldsfulla nakna flickorna i målningarna.

Sissel Wibom har utforskat såväl material som motiv i jubileumsutställningen som pryder Konst i Gryts väggar och som har drag av 1800-talskonstnären Anders Zorns kännetecken.

– I det här rummet är det riktigt klassiskt nordiskt måleri med vatten, natur och de nakna flickorna, säger Barbara Martin Korpi som driver gallerit.

Men målningarna som speglar konstnärens minnen, arv och barndom övergår även i en återhållsammare stil i galleriets andra del som Barbara Martin Korpi tycker påminner om ett franskt kök.

Där har Sissel Wibom målat av både sin barndomssamling av sköra prydnadsfigurer och hennes mormors kollektion av keramikkannor. Till skillnad från prydnadsfigurerna som lyfts fram en och en, är kannorna arrangerade i olika konstellationer som kan liknas vid vänskaps- och kärleksrelationer med drama och konflikter.

– Det är som en barnslig lek som blir otroligt vacker. Sissel leker med kannorna och det är roligt att se hur man kan läsa in familjedynamik beroende på hur kannorna är plaserade, säger Barbara Martin Korpi.

Sissel Wibom är framförallt välkänd för sina porträtt, men Barbara Martin Korpi saknar inte målningarna av bland annat Jan Malmsjö, Marie Göranzon, Jeanette Bonnier och Margareta af Ugglas som lyser med sin frånvaro.

– Hon kallar sig för konstnär, inte porträttmålare, och här har vi chansen att lyfta fram hennes andra sidor, säger hon.

Två självporträtt har iallafall slinkigt in i jubileumsutställningen och ger det ytterligare en dimension.

– Här har hon precis kommit in på den franska konsthögskolan och har hela livet och konstvärlden framför sig, säger Barbara Martin Korpi innan hon vänder sig från den lilla målningen till den andra som visar ett betydligt äldre ansikte:

– Här har hon samma allvarliga min, men man kan se styrkan och kraften som man får efter 30 års erfarenhet, fortsätter hon.

Även hennes egna galleri har mognat och utvecklats under årens gång med en relativt blygsam minnesutställning första året till större evenemang med Björn Lövins maffiga träskulpturer, Erland Cullbergs färgstarka målningar och Maria Miesenbergers skulpturer.

Under hennes tidigare nio utställningar har det klassiska och feminina inte heller varit lika framträdande som i den pågående utställningen som kompletterar galleriets repertoar.

Konstnären Sissel Wibom och Konst i Gryt

Sissel Wibom föddes 1962 och har gått på Konsthögskolor i både Stockholm och Paris.

Hon är framförallt välkänd för sina porträtt av offentliga personer, politiker och skådespelare. Hennes verk hänger bland annat i Dramatens foajé, Bonniers konsthall och på Utrikesdepartementet.

Arv, minnen och barndomen genomsyrar hennes utställning i Konst i Gryt.

Jubileumsutställningen öppnade den 18 augusti och pågår till och med den 10 september på fredagar till söndagar 13-16.

Konst i Gryt har exponerat Edna Martin och Tobias Martin (2008), Claes Jurander och Petra Westermark (2009), Lenny Clarhäll (2010), Enno Hallek och Harald Lowden (2011), Maria Miesenberger (2012), Erland Cullberg (2013), Björn Lövin (2014), Linda Karlsson och Håkan Wennström (2015) och Kristina Abelli Elander (2016).

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

GnestaKonstKultur/Nöjeutställning
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka