• Foto:
1/

Imponerande debut av Fagerholm

Kultur Nöje

Hur blir man den man är? Ja, det är en fråga som författaren Lotta Fagerholm försöker besvara i sin debutroman, En spricka i spegeln. Att Lotta till vardags är lärare i samhälls- och religionskunskap märks då boken är skriven ur ett aktuellt samhällsperspektiv med flera verklighetstrogna politiska intriger. Religion spelar också en viktig roll.

Vi får följa sverigedemokraten Hanna, tillsammans med sin mamma statsvetaren Kristina samt mormodern Halina, uppvuxen under andra världskrigets Polen. Boken kretsar kring de brännande frågorna om ursprung, identitet och invandring. Det är också händelser under andra världskriget som ger Hanna ett omskakande uppvaknande och bidrar till frågeställningen om vem hon egentligen är och vill vara.

Det är en välskriven och imponerande debut av författaren. De politiska trådarna är aktuella och intressanta, men på gränsen till dokumentära. Det är tyvärr en del av mitt problem med boken. Den dokumentära känslan ligger som ett täcke över historien och understryks även när berättelsen ofta drivs framåt i tankeform hos karaktärerna. Dialogerna är sparsmakade och karaktärerna agerar alltför sällan tillsammans. Det politiska spelet sker även på flera parallella plan och det blir för många trådar att hålla reda på.

Boken är också överbefolkad då mindre karaktärer tar plats med sina trasiga barndomar och förblindande makthunger. Dessa sidospår är oväsentliga för bokens kärna och tar alldeles för mycket uppmärksamhet från Hanna, Kristina och Halina. Jag vill fördjupa mig i deras historia, varför Hanna vänder sig till ett politiskt parti som SD eller hur hennes liv tar den vändningen det gör i slutet.

Det är först med händelserna i andra världskriget som ett lugn infaller i texten, då författaren kan fördjupa sig i en historia. Språket får också ett annat driv här. Det är som om allt det onda får tillåtelse att lindas in i ett mer poetiskt och filosofiskt språkbruk. Berättelserna från Krakow är bokens styrka och som gör att den ändå lever kvar i flera dagar efteråt. För det är en viktig bok och en bok som är värd att tas på allvar. Svarar den på frågan hur man blir den man är? Nja, inte fullt ut men den väcker frågor och tankar om livets ack så viktiga existentiella val. Så jag rekommenderar dig att kliva in i Lotta Fagerholms värld och hälsa på hos familjen Hansson.

En spricka i spegeln

Författare: Lotta Fagerholm

Bokens titel: En spricka i spegeln

Längden på boken: 262 sidor

Utgiven av Vulkan Förlag

Om författaren: Lotta Fagerholm är till vardags verksam som legitimerad gymnasielärare i samhälls- och religionskunskap på Katrineholms Tekniska College. En spricka i spegeln är hennes debutroman. Hon är bosatt i Nyköping.