– Här har vi puben, här dunkar det på, säger Jan Ed, och visar upp en av sina större tavlor.

Motivet är abstrakt, färgerna skarpa, med detaljer som betraktaren själv får avkoda i sitt eget huvud. För Jan Ed visar helheten en skitig pub.

– Jag vill måla abstrakt, det ska vara blues och rock’n’roll. Om jag kommer i närheten av det blir jag jäkligt nöjd. Jag vill inte stå och kludda av ett hus, det finns ju redan där, säger han.

Artikelbild

| Här har Jan Ed inspirerats av myllret inne på krogen, av blues och av rock’n’roll. Bilden är beskuren.

Vi står inne i Fiskhusets galleri där Jan Ed just nu är aktuell med en utställning. Han kallar den för ”Ögonblick”, om än lite motvilligt.

– Ja, jag brukar kalla mina utställningar för ”Ögonblick”. Jag tycker det blir så kommersiellt flummigt att hålla på och betitla sina utställningar. Det är knappt att jag vill ha titlar på målningarna heller.

Vad kommer det sig av?

– Jag vill hellre ge betraktaren den friheten, jag vill inte styra och ställa.

Artikelbild

| En av de illustrationer som publicerats i Dagens Nyheter.

Han berättar vidare om synen på det egna konstnärskapet, om att det i vissa avseenden inte är helt olikt rockmusik.

– Jag sysslar inte med några tillrättalägganden på duken, ett misstag är ett misstag. Det är precis som för en skitig saxofonist eller en trummis, om de spelar fel på någon krog så kan de inte heller rätta till misstaget. De kör bara på.

I ett angränsande rum på Fiskhuset hänger flera av de illustrationer som Jan Ed fått publicerade i Dagens Nyheter. Teckningarna, som präglas av både allvar och humor, är att betrakta som små samtidskommentarer där Jan Ed inte sällan ger politiken på käften.

– Jag vill komma åt hyckleriet, och folk som skor sig, säger han.

Samhällsengagemanget har han haft med sig sedan barndomen där uppväxtåren i brukssamhället Karlskoga haft en bärande roll.

– Vi hade det knapert som fan. Men mina föräldrar gjorde så gott de kunde. Farsan var fläktmontör och kröp runt i massa skit. Han dog senare i cancer, asbestlunga. Morsan tog hand om oss alla och jobbade ibland extra på Konsum.

Utställningen på Fiskhuset pågår till den 29 maj. Hittills har besökarnas reaktioner varit positiva, förklarar Jan Ed. Sedan tillägger han:

– Samtidigt begär jag inget av de som kommer hit och jag klandrar inte någon om man tycker att det här bara är ett jädra kludd. För mig handlar det om att göra det som jag är i behov av att se.