• Mode- och reklamtecknaren Jane Barks illustrationer ställs just nu ut på Culturum i Nyköping. Foto:
  • Foto:
1/

Jane Barks omtyckta illustrationer på Culturum

Nyköping

Hon ses som en av Sveriges främsta illustratörer och är lite av en ikon för alla som läst Damernas Värld, Femina och Fokus. Just nu ställs femton av 87-åriga Jane Barks illustrationer ut i Culturums sommarutställning.

– Jane Barks illustrationer gjorde ett väldigt djupt intryck på mig när jag växte upp. Hon tecknade kvinnor och det på ett väldigt livsbejakande, starkt och feministiskt sätt. Barks kvinnor njuter och lever livet, säger Eva Josephson, konst- och utställningsansvarig i Nyköpings kommun.

Josephson har i tio års tid närt drömmen om att få ställa ut Jane Bark i Nyköping.

– Men det var inte alldeles lätt att hitta ett sätt att göra det på, de flesta av hennes illustrationer gjordes ju för tryck så att få tag i original är svårt. Det var till slut via Hedengrens bokhandel i Stockholm, som säljer Barks bok med samlade illustrationer, som jag lyckades få kontakt med hennes barn som ger ut färgtryck av moderns illustrationer, berättar Eva Josephson.

Femton utvalda tryck utgör nu årets sommarutställning på den vita väggen i biblioteket i Culturum. Här syns reklambilder, modeillustrationer och en björn som alla Skansenbesökare troligen har stiftat bekanskap med.

Jane Bark gick Konstfack och arbetade sedan som mode- och reklamtecknare. Hon jobbade bland annat i DN:s tecknarstudio där hon bland annat ritade annonser för H&M. Känd för den stora publiken blev hon som modetecknade i Damernas Värld och Femina. Jane Bark tecknade också varje vecka ett porträtt av en intervjuperson i Fokus mellan 2005 och 2012.

– Jag tror att de allra flesta som kliver in här kommer i håg hennes bilder på ett eller annat sätt. Jag har hittat flera som jag tydligt minns från serier ur de magasin jag läste under min uppväxt, säger Eva Josephson.

I samband med utställningen visas också ett blädderexemplar av boken "Jane Barks bilder, från 50-talet till i dag" (2001).

Utställningen pågår till den 18 augusti.

Läs mer om dessa ämnen

Culturumutställning