Julia sätter ljus på fyra tonsättare

Nyköping

På söndagen i Gamla Tingshuset i Nyköping berättar Julia Dagerfeldt med vänner om vad som hände en kväll 1784.

– Konserten kretsar kring en särskild händelse år 1784 då fyra betydelsefulla tonsättare - Dittersdorf, Haydn, Vanhal och Mozart - möttes och spelade stråkkvartett tillsammans. De blev alla goda vänner och hjälpte till att sprida varandras musik, som dåtidens streamingtjänster, säger Julia Dagerfelt, uppväxt i Nyköping och numera heltidsmusiker med Malmö som bas.

Med till hemstaden har hon sin egen kvartett, CoMa-kvartetten.

– Vi har spelat tillsammans i åtta år och höll oss länge bara till ett enda, "Jesu sju ord på korset" av Haydn. Det är tungt och allvarligt och går bara att spela på påsken, men efterfrågan är märkligt nog väldigt stor. Vi har varit i varenda dansk kyrka och spelat det över 80 gånger, säger hon.

– Att nu spela musik som inte är dyster eller har ett ändamål annat än att vara vackert känns därför väldigt roligt, särskilt då det är hemma i Nyköping, säger Dagerfelt som i fjol fick Barbro och Lars Ramquists musikstipendium i Nyköpings kammarmusikförenings regi.

Om kvartetten

CoMa-kvartetten (Copenhagen-Malmö) består av fyra musiker från Öresundsregionen som har specialiserats sig på att spela stråkkvartett på instrument som liknar och låter som de komponisten skrev för. CoMa har spelat över 60 konserter i Danmark och Sverige.

Läs mer om dessa ämnen

Musik