• Hans Olausson från Rotary delar ut blomsterkvast till årets Olrogstipendiat, Claes Eriksson. Foto:
  • Foto:
  • Foto:
1/

Olrogstipendiet till folkkär galenskapare

KULTUR&NÖJE

Claes Eriksson, en av frontfigurerna i Galenskaparna tilldelas jubileumsstipendiet – som delas ut 100 år efter att Nyköpingssonen Ulf Peder Olrog föddes.

Detta meddelades på en presskonferens i Culturum under måndagseftermiddagen.

Bakom stipendiet står Nyköpings kommun och Rotary och Claes Eriksson tilldelas 2019 års pris och 50 000 kronor för sina kulturgärningar.

Det var trettonde gången som stipendiet delades ut och bland de tidigare stipendiaterna finns exempelvis Owe Thörnqvist och Sven-Bertil Taube för att nämna några.

Själva stipendieutdelningen kommer att ske 27 februari nästa år på Culturum, då ska Claes Eriksson och flera andra artister medverka i en jubileumsföreställning.

Juryns motivering:

Claes Eriksson lyfter gärna fram den egna bygden och den tillsynes okomplicerade människans möte med samtiden. Hans iakttagelser och lekfullt konstruerade texter ger likt Ulf Peter Olrogs ett intryck av att vara sprungna ur ett folkdjup som en stor del av publiken möjligen minns.

Claes Eriksson har tidigare erhållit ett flertal utmärkelser för sina insatser, till exempel

Karamellodiktstipendiet, Guldmasken, Fridolf Rhudin-priset, Karl Gerhard-stipendiet,

Piratenpriset, Tage Danielsson-priset och Litteris et Artibus.

Ulf Peder Olrog

Född 1919 och uppvuxen i Stigtomta.

Visdiktaren och kompositören som bland annat var verksam som programchef på Sveriges radio. Olrog var även initiativtagare och chef för Svenskt visarkiv och skrev en stor mängd egna låtar.

Ulf Peder Olrog blev 52 år gammal och dog 1972.