• Sandra Falkeborn blev färdig keramiker tidigare i år. Foto:
  • Hon gör framförallt konst i keramik. Foto:
  • Till vardags har hon en ateljé i Södertälje. Under konstrundan ställer hon ut Runnvikens pensionat i Lövsund. Foto:
  • Sandra Falkeborn tycker att konsten blir bäst när man inte tänker utan bara låter den skapas. Foto:
1/

Konst mellan himmel och jord när Nyköpings stora konsthändelse sker

NYKÖPING

Under lördagen startar en av Nyköpings stora kulturhändelser för året. Under två dagar hålls konstrundan där närmare 60 konstnärer från östra Sörmland medverkar.

Konstrundan har anordnats sedan början av 80-talet när Förening i konst bildades. Tanken var att ge konstnärer oavsett vilken nivå de verkade på större möjligheter att exponera sin konst. Årets konstnärer ställer ut allt från keramik till målningar och fotografier.

En av de som ställer ut för första gången på konstrundan under helgen är Sandra Falkeborn. Hon är keramiker och ställer ut på Runnvikens pensionat i Lövsund.

– Det betyder jättemycket att få visa upp sig eftersom det inte finns så många rum att göra det. Jag har inte varit med här förut men åkt på konstrundor tidigare och det brukar vara mycket folk i rörelse.

Till vardags har Sandra Falkeborn en ateljé på Torekällberget i Södertälje. Men innan det studerade hon keramik på Vårdinge by folkhögskola där hon blev klar tidigare i år.

– Innan jag studerade keramik där gick jag deras konst- och hantverkslinje. Då fick man prova på flera olika saker, bland annat keramik och det var där jag fastnade för det. Det är något kring mötet med leran och händerna där det händer något magiskt. Det går att göra vad som helst med keramiken.

Sandra Falkeborn talar sig även varm om en av lärarna, Margon Lindberg, som hon hade under utbildningstiden.

– Hon var jättebra och otroligt tillåtande och lät mig att bara testa.

Förutom skulpturer har Sandra Falkeborn även gjort rökbrända maracas, en teknik som gör att instrumenten får en väldigt säregen yta.

– Det är röken från elden som skapar mönstren. Det är jättehäftigt och inte svårare än så, men det blir väldigt vackert. I dem har jag sedan keramikkulor som ger olika former av ljud beroende på hur man gör kulorna och hur många de är.

När hon formar sina skulpturer försöker hon så långt det går att tömma huvudet på tankar. Något som hon menar är nödvändigt för att skapa det hon beskriver som impulsbaserad konst.

– Det är som att gå in i ett kreativt rum och där blir det absolut bäst om man inte plockar in vardagshjärnan. Den som vill hålla på med logik och allt som vi normalt tycker är bra tänkande. Om jag inte tar med mig den, det är då jag får de här fantastiska skulpturerna. Det bästa är om det inte finns några tankebanor när jag skapar.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

NyköpingKonst
Relaterat