Konstnären Ulf Abrahamsson hänger en av sina tavlor inför den kommande utställningen i helgen som går under namnet "Himmel, land och hav". Utställningen pågår till 6 maj. Foto:

Konstnärsveteranen som älskar mars: "Då får man en dramatik i naturen jag älskar"

Konst

Med ungefär sextio utställningar varav drygt trettio i Nyköping är Ulf Abrahamsson en van och erfaren konstnär. Nu ställer han ut sina naturmotiv på galleri Fiskhuset.

I helgen har konstnärsveteranen Ulf Abrahamsson vernissage för sin utställning "Himmel, land och hav". De nyaste verken som hänger på Fiskhuset är bara ett par veckor gamla och målade på Ölands östra sida. Som friluftsmålare står vanligtvis Ulf Abrahamsson utomhus och målar och den tid på året han tycker bäst om är när våren börjar komma i mars.

– Det är karaktären och stämningen i landskapet jag vill förmedla. Den stämningen kan jag inte känna hemma vid köksbordet. Jag vill få intryck från naturen och vid brytningstiden i mars, när ljuset kommer tillbaka tillsammans med islossningen och snösmältningen då är det en dramatik i naturen som jag älskar. Vad som är viktigt för mig i en målning är ljuset, djupet och en lugn komposition. Folk brukar ibland tala om att de är kontemplativa.

Merparten av det Ulf Abrahamsson ställer ut på Fiskhuset är helt nytt även om en del gamla verk också finns med.

– Det senaste är bara ett par veckor sedan jag var nere tre dagar på Ölands östra sida och målade. Jag föredrar den östra flacka sidan där land övergår nästan omärkligt till vatten. Det är väldigt vackert där.

Man kan säga att Ulf Abrahamssons karriär började som nioåring då han sålde målningar av blommor till sin mors väninnor och efter att ha målat i hela livet tycker han det fortfarande är lätt att finna inspiration.

– När jag senast var nere på Öland målade jag en sak per dag. Då försökte jag pricka in det med ljuset så att det skulle finnas snö och is kvar eftersom det försvinner ganska fort nu. När allt stämmer får jag inspiration. Det kan hända att jag var lite mer produktiv tidigare, men än så länge hugger det tag i en.

Läs mer om dessa ämnen

Konst