Bland annat visas "Jag- en maskinist", en lokal kortfilm signerad Stellan Ahlin, för många Nyköpingsbor känd som just biografmaskinist. Foto:

Kortfilmsfest lockade många nyfikna

Nyköping
annons

Nio kortfilmer visades på årets Kom Å Se, gratis utomhusfilm vid Fiskbron i Nyköping på onsdagskvällen. En av de kortaste filmerna var tre- och en halv minutraren signerad Nyköpingsbon Stellan Ahlin.

Filmvisningen, som är ett samarbete mellan Film i Sörmland och Nyköpings kommun, drog igång lagom tills mörkret sänkt sig över Nyköpingsån. Nio kortfilmer, mellan tre och fjorton minuter långa, lockade en storpublik i den ljumna augustikvällen.

Årets tema, Vad sker bakom kulisserna? bjöd på en varierad filmflora från hela landet, där flera under året uppmärksammats stort utomlands. Filmen Min börda av Niki Linderoth von Bahr vann till exempel tidigare i år publikens pris vid Göteborgs filmfestival och även huvudpriset på världens främsta animationsfestival Annecy i Frankrike i somras. Det visades också lokalproducerat. Nyköpingsbon Stellan Ahlin, för många välkänd biografmaskinist, bjöd på filmen "Jag- en maskinist" som endast är tre och en halv minut lång.

— Det är ingen märkvärdig film, men det kändes kul att visa den här i kväll. Den kom till under en liten kurs som Film i Sörmland arrangerade i början av maj och där jag lärde mig att jobba med en iPad och redigeringsappen iMovie. Filmen är gjord med hjälp av stillbilder som är fotograferade under mitt liv som maskinist och där jag lagt en speakertext på för att berätta om olika inzoomade detaljer och minnen, berättar Stellan Ahlin som själv var på plats vid Fiskbron för att njuta av kvällens filmutbud.

Andra sörmländska bidraget som visades var filmkollektivet Proud Pictures i Katrineholm. Deras film "Spela roll" är en musikal med hbtq-tema och den vann FRAME-festivalens filmpris tidigare i år. Filmskaparna gick därmed vidare till SM för unga filmare under 26 år som avgörs i Trollhättan senare i höst.

— Det går bra för svensk kortfilm utomlands just nu och vi är glada över att kunna hålla traditionen med utomhusfilm här i Nyköping vid liv. Det är faktiskt helt unikt och roligt att kunna erbjuda film för både unga och gamla på det här viset, säger Gunnel Nelzén, verksamhetsansvarig på Film i Sörmland.

Filmerna som visdes

Ryggen fri av Victor Hertz

Min börda av Niki Linderoth von Bahr

Fomo Sapiens av Victor Hertz

Jag är en vinnare av Jonas Odell

Jag - en maskinist av Stellan Ahlin, Nyköping

Spela roll av filmkollektivet Proud Pictures, Katrineholm (vinnare FRAME 2017)

Turkkiosken av Bahar Pars

Händelser vid en bank av Ruben Östlund

Studio 5 av Maximilien Van Aertryck och Axel Danielson

Läs också

( 5 st )

Läs mer om dessa ämnen

NyköpingKulturKultur/Nöjefilm
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka