Kreativitet som stillar den inre längtan

Krönikören Kajsa Kromnér har dykt ner i några uppmärksammade hantverksböcker – och blivit riktigt biten.

Böcker om hantverk är på frammarsch, skriver krönikören Kajsa Kromnér, och frågar sig om det beror på att vi är svältfödda på sällskap.

Böcker om hantverk är på frammarsch, skriver krönikören Kajsa Kromnér, och frågar sig om det beror på att vi är svältfödda på sällskap.

Foto: Naina Helén Jåma/TT

Krönika2019-11-27 13:19

Hantverk är helt enkelt väldigt hett just nu. Tidningen Vi gav precis ut en tematidning på 100 sidor om hur attraktivt handarbete är och där hantverks- och designkonstnärer som Britta Marakatt-Labba och Anna Lidström får berätta om sitt förhållande till hantverk. I tidningen berättar filmregissören och spelutvecklaren Josef Fares att även han har stickat sedan han var liten. 

Och handarbete har en lugnande effekt på oss. Det finns även forskning som bekräftar att det är en hobby som ökar hur bra vi mår. Att hantverket är på uppsving syns tydligt när man går igenom vilka böcker som har uppmärksammats i år. Om kokboken ständigt har legat på försäljningslistorna så seglar hantverksboken upp som en joker. Kan det kanske bli årets lite mer hållbarare julklapp än mobillådan?

För i år har fotografen Sofia Vusir Jansson från Katrineholm, känd under bloggnamnet Mokkasin, och stylisten Nathalie Myrberg släppt sin bok ”Hidden Places”. En helt ljuvlig bok om just det underbara i att skapa tillsammans. Här samsas tips och råd om hur du pressar blommor, gör en trädkoja, bygger i papier-maché och gör julgranspynt.

Under titeln på första sidan står det att det är en handbok för vuxna i barnens magiska värld. Är det kanske också det som är det vackra med olika hantverksgrupper? Att mötas i ett gemensamt intresse, att samtalas genom att kunna se varandra i ögonen och inte konkurrera med en mobil?

Mönsterdesignern Hanna Wendelbo gav ut sin bok ”Blomsterpill och Mönsterlek” i år. Också en alldeles sagolik bok om att skapa mönster med blommor. En bok om just vikten av att låta skapandet få ta plats och genom att skapa med händerna så är du i nuet. Det är inget annat som får plats. Kanske en plats där tiden går lite långsammare, för det där ute får vänta?

Det finns något hållbart i detta, att låta hantverket stå för relationsbyggandet. Och att få bläddra i en bok tillsammans, som vuxen och barn. Inte att springa iväg på nästa aktivitet eller ta varsin Ipad och gå till olika platser av huset. Kan det vara så att vi är lite svältfödda på sällskap? Är det kanske därför som hantverket är på väg tillbaka? Att få stanna upp tillsammans?

Jag tror bestämt att jag ska anmäla mig till ett stick-kurs i vår lokala hantverksbutik. Kanske kan inspirera någon i familjen att följa med. Jag tänker i alla fall omfamna min längtan efter en plats där samtalen kan flyta och det kreativa får ta plats. 

Kajsa Kromnér.
Kajsa Kromnér.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!