Stängt för renovering

Stora kulturinstitutioner som Nationalmuseum, Biologiska museet, Dramaten, Kulturhuset Stadsteatern, Stockholms stadsmuseum, Röhsska museet med flera stängde under långa och korta perioder för renovering. Kulturhuset Stadsteatern och Biologiska museet är fortfarande stängda, men många har hunnit öppna igen.

Nationalmuseum i Stockholm stängde 2013 och slog upp portarna först efter fem år. Museet återinvigdes med pompa och ståt och celebra gäster. Besöksantalet sköt i höjden och dubblades under de första månaderna jämfört med före renoveringen. Räkningen för det omfattande renoveringsarbetet landade på omkring 1,2 miljarder kronor.

Artikelbild

| Det var tomt kring bordet vid Svenska Akademiens högtidssammankomst den 20 december 2018. Året som gått hade kännetecknats av skandaler, ett inställt Nobelpris, interna konflikter och flera avhopp. Arkivbild.

Konst eller tårta?

Plötsligt var den bara där på en husvägg i centrala Stockholm: en jättelik erigerad blå penis. Året var 2018 och reaktionerna på konstnären Carolina Falkholts graffitiverk "Fuck the world" var många och starka. En vecka senare hade det målats över. Året därpå, 2019, råkade en sanerare av misstag måla över det kända graffitiverket "Highway" i Stockholmsförorten Rågsved i tron att det var klotter.

Vad som är konst och inte diskuterades flitigt under årtiondet. 2012 var det en tårta som stod i centrum för diskussionen. Konstnären Makode Lindes verk "Painful cake" var utformad som en svart Venus från Willendorf, men med hans eget huvud sminkat som ett "black face". Att dåvarande kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth skar första tårtbiten av det skrikande konstverket, och att allt filmades, gjorde inte saken bättre. Tårtan var snart en omdiskuterad världsnyhet.

Kulturmannen

Artikelbild

| Hösten 2017 vittnade 18 kvinnor i ett reportage i Dagens Nyheter om den så kallade kulturprofilens mångåriga övergrepp och maktmissbruk. Kulturprofilen dömdes den 1 oktober 2018 till två års fängelse för våldtäkt. Arkivbild.

Vem är egentligen Kulturmannen? Kritikern Åsa Beckman, som dödförklarade honom i en krönika 2014, beskrev honom som en i grunden ganska blek person. Utan genialiteten hos en Ingmar Bergman, en Picasso eller Hemingway, lyckas han genom orubblig tilltro till sin egen förmåga tjusa kvinnor och män som är yngre än han själv.

Snart var debatten i gång och Kulturmannen såväl som hans kusin Mediemannen diskuterades flitigt på kultursidorna och porträtterades även i böcker, filmer och på scen. Det visade sig att Kulturmannen visst levde och var vid god hälsa.

Artikelbild

| Lördagen den 13 oktober 2018 återinvigdes Nationalmuseum i Stockholm med pompa och ståt efter att sedan 2013 ha varit stängt för en omfattande renovering. Arkivbild.

Så vem är han egentligen? Diskussionen landade i att kulturmän är narcissistiska män i allmänhet, oavsett yrke.

Domen mot kulturprofilen

Artikelbild

| Konstnären Carolina Falkholts graffitiverk "Fuck the world" väckte många och starka reaktioner hösten 2018. Arkivbild.

Hösten 2017 var året då hashtaggen #metoo skakade om världen. Effekten av anonyma och ickeanonyma kvinnors vittnesmål om sexuella övergrepp och maktmissbruk blev enorm. Såväl politiker som nöjesprofiler fick lämna sina uppdrag och i vissa fall blev det rättssak. Stora kulturinstitutioner som Dramaten och Svenska Akademien skakades i grunden.

Störst verkan inom kulturvärlden fick journalisten Matilda Gustavssons reportage i november 2017, där 18 kvinnor vittnade om den så kallade kulturprofilens mångåriga övergrepp och maktmissbruk. Kulturprofilens nära band till Svenska Akademien gjorde att fallet blev nyhetsstoff över stora delar av världen. Gustavsson tilldelades Stora Journalistpriset och kulturprofilen ställdes inför rätta och dömdes till två års fängelse för våldtäkt.

Krisen i Akademien

Utpekandet av kulturprofilen orsakade en kris i Svenska Akademien, vilket resulterade i att Nobelpriset i litteratur 2018 fick skjutas upp. Flera ledamöter tog en paus och många av dem lämnade senare Akademien för gott. Sara Danius avgick som ständig sekreterare i april 2018 och i början av 2019 lämnade hon också sin stol. Många slöt upp och stöttade Danius, inte minst genom knytblusmanifestationen utanför Börhuset i Stockholm.

Akademien var under 2018 en spillra av sitt forna jag, men man lyckades välja in nya ledamöter och 2019 kunde Akademien dela ut såväl 2018 som 2019 års Nobelpris. Med valet av den österrikiske författaren Peter Handke som pristagare klev Akademien ur askan i elden. Sällan har ett Nobelpris väckt sådan debatt.

Huruvida det fortsätter att storma kring Akademien också under 2020-talet återstår att se.