• Lena finner inspiration och motiv i sin egen trädgård. Foto:
  • Lena småpratar med besökarna på vernissagen. Foto:
  • Lena gillar när blommorna blir lite och fula knöliga Foto:
1/

Lena målar om utanförskapet

Oxelösund

Under lördagen var det vernissage för konstnären Lena Appels utställning "How Do You Grow?" på Koordinatens galleri K i Oxelösund.

Måleriprojekt "How Do You Grow" handlar om utanförskap. Blommorna i målningarna är färgsprakande och fantasifulla.

– Jag ser blommor och växter som individer. Mina målningar handlar om utanförskap, de symboliserar att vi alla är olika. Dels har jag aldrig själv känt att jag passar in någonstans. När dessutom en av mina söner föddes med autism, blev det extra tydligt hur viktigt det är att alla får ett eget utrymme att utvecklas på för att växa till unika individer.

Hon drar paralleller till växtriket.

Lena finner inspiration och motiv i sin egen trädgård där hon tecknar eller fotar av motiven för att sedan lägga till "fantasifoster" i målningarna som hon själv uttrycker det.

Vad använder du för måleriteknik?

– Jag använder blandteknik, akvarell, akryl och så vidare på duk och papper. Varje bild tar lång tid och jag återkommer ofta gång på gång till samma motiv.

– Jag vill inte bara måla vackra blommor, säger Lena och beskriver hur hon gillar när blommorna blir lite fula och knöliga, hon visar ett exempel på en av hennes bilder och förklarar att de är mer som vi människor, alla har vi något vi inte är så nöjda med men som gör oss unika.

Hon har valt att presentera bilderna i ett stort format och med hjälp av en grafisk tryckteknik som kalas Gicléetryck.

– Bilderna gör sig bra stora och för mig själv är det ett bra sett att se samtliga bilder tillsammans.

Lena småpratar med besökarna på vernissagen. Hon har arbetat med bilderna sedan 2016 och menar att det är roligt att få respons på sina verk.

Utställningen pågår fram till mitten av juni.