• Nu är det dags för Cabarevy nummer fem på Fåfängans utomhusscen i Nyköping med Kenneth Bodin, Pontus Weibull Moberger, Victoria Larsson och Pelle Forsmark i rollerna som hysteriskt rimmande poeter. Foto:
  • Även en godnattsaga måste vara politiskt medveten i alla perspektiv för Pontus Weibull Moberger Foto:
  • Svenska Akademien och Victoria Larsson får sig flera slängar av sleven. Foto:
  • Pelle Forsmark skäller ut Kenneth Bodin för att det saknas en svensk flagga vid soptunnan. Foto:
  • För Pontus Weibull Moberger blir det en mardröm att på ett normalt enkelt sätt få Pelle Forsmark att sälja en kamera. Foto:
  • Valåret 2018 innebär att Kenneth Bodin skrivit en vers om varje parti med höjning en halvton för varje vers. Foto:
  • Stor entusiasm men tomt på bestämt budskap när Extrempragmatikerna demonstrerar på torget. Foto:
  • Hela ensemblen visar hur knasigt det kan bli i mataffären när fel sorts väktare har anställts. Foto:
1/

Lever på sin snabba satir

Recension

Sketcher och sånger, satir och galna infall, skruvade ordlekar och barnslig klokskap. Visst behöver vi sådant att skratta åt inför de kommande veckornas utmattande valkampanjer?

Satiren har ju alltid varit ett vasst vapen, och makthavarna har alltid behövs sin narr och den beska sanningen att alla gör fel och är dödliga.

När nu Nyköpings Stads Teater sätter upp sin femte Cabarevy blir också förväntningarna extra höga i och med att den inledande sången anspelar på Karl Gerhard och och hans kuplett om den ökända hästen från Troja.

Riktigt ända upp till den nivån når inte denna kväll. Då hade det nog behövts mer lokalt och hårdare sikte på politik och makthavare. Men tokroligt blir det när en extremnationalist börjar fäkta med armarna av ilska över att det inte finns någon svensk flagga vid soptunnan. Och likaså när det extrempragmatiska partiet demonstrerar på torget trots att varje form av åsikt saknas. Jämför gärna här med Gösta Ekman i sketchen som EXTREM centerpartist.

Revyn driver också med allt som måste vara politiskt korrekt i dag, ja så till den grad att även en godnattsaga måste ha både genus- och underifrånperspektiv etc.

Mycket är rent crazy humor med snabba ordlekar och oväntad parodi på sådant som polisfilmer. Så var beredda på trubbel nästa gång ni går in i en affär. Välkända sånger krockar på ett roligt sätt med nya texter. Och det är bra om man som åskådare gillar lustiga hattar och mössor, peruker och grimaser och snabba klädbyten och full fart mellan numren av en jättetajt ensemble.

Kort sagt var det skönt på premiären i lördags att mest bara få koppla av och skratta åt olika former av dårskap. Och det blev en snabb kväll i en akt på cirka femtio minuter som kan rekommenderas när den nu spelas fram till och med tisdag kväll.

Slöaste slängen av sleven

Cabarevy nr 5 med Nyköpings Stads Teater

Av och med: Pontus Weibull Moberger, Pelle Forsmark, Victoria Larsson och Kenneth Bodin

Piano: Oscar Stolpe Bello

Fåfängan, Nyköping

Läs mer om dessa ämnen

nyköpingKulturrevy