Ruben Östlund jublar med Guldpalmen. Foto:

"Logisk" Guldpalm till Ruben Östlund

Film
annons

Ruben Östlunds "The square" har belönats med Guldpalmen på filmfestivalen i Cannes. Ett logiskt beslut av juryn, enligt TT:s filmrecensent Miranda Sigander. – Han har fått kämpa sig upp genom åren, säger hon.

Ruben Östlunds triumf på filmfestivalen i Cannes är ett faktum. Den svenske regissören som hamnade på den internationella filmkartan med "Turist" för några år sedan har belönats med ett av filmvärldens allra mest prestigefulla priser: Guldpalmen.

Därmed är han den första svenske regissören som belönas med priset sedan Alf Sjöberg 1951, och "The square" är den första svenska produktionen som får Guldpalmen sedan "Den goda viljan" 1992 (som regisserades av dansken Bille August).

Östlund reagerade med att utbrista "oh my god, oh my god" när han klev upp på scen för att ta emot priset. Juryns ordförande, regissören Pedro Almodóvar, kommenterade att "The square" är en film han vill se om.

Att "The square" skulle ha chans på den finaste utmärkelsen i Cannes blev extra tydligt när den ryske regissören Andrej Zvjagintsevs "Loveless" tilldelades juryns pris, och därmed var uträknad för Guldpalmen.

– Det var ju inte helt självklart att Östlund skulle vinna, men det känns som att juryn har gjort ett väldigt bra val med tanke på att många av de stora namnen som var med i år har gjort mycket bättre filmer tidigare. De kanske inte riktigt levde upp till den nivån man hade kunnat förvänta sig. Då seglar plötsligt Ruben Östlund upp som juryns favorit, säger Miranda Sigander.

Ruben Östlund och Cannesfestivalen

För första gången på 17 år tävlade en svensk film, "The square", om Guldpalmen i festivalens huvudtävling.

Men Ruben Östlund är inte någon nybörjare på festivalen.

2014: "Turist" blev uttagen i sidosektionen Un certain regard. Den vann juryns pris, som motsvarar andra plats.

2011: "Play" fick världspremiär på festivalen, i sektionen Directors fortnight.

2008: "De ofrivilliga" blev uttagen till Un certain regard-sektionen.

"The square" är en samtidssatir som utspelar sig i konstvärlden. Inför festivalen utlovade filmens producent Erik Hemmendorff att en viss scen i filmen garanterat skulle bli omtalad av alla som sett filmen, men Ruben Östlunds verk levererade mer än så.

– Den har väldigt många scener i sig som är väldigt roliga, som man inte glömmer i första taget. Han har lyckats få ihop en film som säger ganska mycket om vår tid och som samtidigt är väldigt rolig, säger Miranda Sigander.

Under festivalen har Ruben Östlund hyllats vitt och brett. Regissören Michael Haneke, vars film "Happy end" var med i diskussionen inför utdelningen av Guldpalmen, som är en av Östlunds förebilder är en av dem som öst beröm över svensken.

– Ruben är en fantastisk filmskapare. Jag har sett flera av hans tidigare filmer, självfallet "Turist". Jag har också sett en av hans kortfilmer, den om ett bankrån. Den var mycket välgjord och mycket underhållande, sade han till TT tidigare i veckan.

Östlund själv har inte varit blyg när han talat om sina egna chanser inför festivalen. Men att han tilldelas Guldpalmen i år lär ändå komma som en chock, enligt Miranda Sigander:

– När jag intervjuade honom sa han att det alltid har varit ett uttalat mål att bli nominerad till Guldpalmen, men han sa också att "jag kan vinna nästa gång". Även om han alltid är lite kaxig och säger att han ska vinna så kanske han själv är förvånad nu, men säkerligen jätteglad.

Alla pristagare

Guldpalmen: "The square" (Ruben Östlund)

Grand prix: "BPM" (Robin Campillo)

Bästa regissör: Sofia Coppola, "De bedragna"

Bästa kvinnliga skådespelare: Diane Kruger, "In the fade"

Bästa manliga skådespelare: Joaquin Phoenix, "You were never really here"

Juryns pris: "Loveless" (Andrej Zvjagintsev)

Bästa manus: Yorgos Lanthimos och Efthimis Filippou, "The killing of a sacred deer", och Lynne Ramsay, "You were never really here"

Specialpris: Nicole Kidman

Camera d'Or: "Jeune femme" (Léonor Serraille)

Guldpalmen för kortfilm: "A gentle night" (Qiu Yang)

Läs mer om dessa ämnen

film
annons

Mest delat denna vecka