Mattias Dahlström, rektor för kulturskolan i Nyköping. Foto:

Många vårnyheter i Kulturskolan

Kultur & Nöje

Drömmer du om att bli skådespelare, DJ eller kanske lära dig 3D-slöjd? Kulturskolan i Nyköping drar nästa vecka i gång flera nya kurser och utökar dessutom antalet platser.

Vad är det för nya kurser?

— Vi drar bland annat i gång flera dansgrupper, både babydans och för äldre barn. Dessutom startar vi en helt ny danskurs, Creative Jazz som vänder sig till ungdomar från 18 år och uppåt. Vi startar också kurser i animerad film, filmskådespeleri, DJ-mix och slöjd med 3D-teknik på schemat, säger Mattias Dahlström som är rektor på Kulturskolan i Nyköping.

3D-slöjd, vad är det?

— Det är en del i kursen slöjd och enkelt kan man säga att det är en kombination av slöjdämnet och programmering. Eleverna kommer att kunna skriva ut egentligen vilka konstverk som helst och i vilka material som helst genom de 3D-skrivare som skolan har köpt in.

DJ-kursen avslutas på ett speciellt sätt, berätta!

— Det stämmer, den 8 juni på skolavslutningen så har vi tillsammans med organisationen Starkare Tillsammans hyrt Träffen i Nyköping för ett stort avslutningsdisco för högstadiet. Tanken är att de elever som nu går DJ-kurserna kommer att stå för delar av kvällens underhållning, där även andra scenkonst-klasser från skolan kommer att delta.

Hur många elever är inskrivna i kulturskolan i dag?

— Närmare 1 000 elever. När kulturskolan invigdes i denna form i höstas fick vi också uppdraget från politiskt håll att bredda verksamheten till att omfatta alla i kommunen mellan 0 till 25 år, det är därför kursutbudet och platserna ökat. Detta möjliggörs både genom ett ökat statsbidrag och en ekonomisk satsning från lokalpolitikerna här i Nyköping.

Varför behövs kulturskolan?

— Även om man går en kort kurs kan det ge ingång till livslångt lärande och intresse. Något som blir allt viktigare i ett samhälle där unga mår allt sämre psykiskt. Att få kliva in i kulturens värld, släppa negativa tankar och hänge sig åt konst och kultur är någonting vi hoppas alla i målgruppen ska våga göra någon gång i livet.

Läs också

( 5 st )

Läs mer om dessa ämnen

KulturskolanNyköpingKultur/Nöje
Relaterat