Allt från blyerts till olja. Karin Hedenvind behärskar flera tekniker och söker alltid efter nya utmaningar. Foto:

Människor i fokus när Karin Hedenvind visar sina alster

Oxelösund

Den konstintresserade kan i helgen ta sig till Oxelösund där det är utställning på Koordinaten. Tystbergabon Karin Hedenvind har på lördag vernissage där hon ställer ut flera av sina verk och temat är människor.

Senast sörmlandsborna kunde se henne var för ett par veckor sedan på konstrundan i Trosa. Men besökarna behöver inte oroa sig för att se samma material igen menar Karin Hedvind. Utställningen som går under namnet Tecknarglädje visar verk gjorda i akvarell, olja, blyerts, färgpenna och tusch. Även om tillvägagångssättet de är skapade med skiljer sig åt har motiven en gemensam nämnare, människor.

– Jag har hela tiden lagt undan material och haft titeln Tecknarglädje i åtanke. Att det skulle vara fantasifulla saker på den här utställningen. Materialen styr lite hur det blir. Olja lockar till stora tavlor, blyerts till realism medan tusch är lite friare. Jag har lekt ganska mycket med både motiv och material. Men det gemensamma temat är människor. Människor och gärna när de är i rörelse är något som alltid återkommer hos mig. Det tycker jag är intressant.

Det är också hos människor Karin Hedenvind hämtar inspiration till sin konst.

– Alla som finns runtomkring mig brukar få bidra på ett eller annat sätt.

Karin Hedvind berättar att hon inte brukar ha så många utställningar. Istället är det Bomans hotell i Trosa som fungerar både som utställningslokal och tavelduk.

– De kallar mig för deras huskonstnär, säger hon skrattande.

Själv beskriver hon konsten som lite spretig, något hon tror beror på att hon alltid söker efter nya saker som får henne att utmana sig själv.

– Jag har lite svårt att hålla mig till ett material eller en stil. Kanske beror det på att jag påverkats av att ha jobbat på Bomans så länge där de alltid förnyar sig.

Hon tror också att det kan vara ett sätt att ständigt vara produktiv samtidigt som att det är väldigt viktigt att hela tiden hålla i gång med skapandet.

– Min teori är att ju mer man håller på desto mer idéer får man. Om man väntar på inspiration kommer den inte, den kommer när man ägnar sig åt något.