• Leif GW Persson. Pressbild.  FOTO: THRON ULLBERG
1/

Med Kalle Blomkvist som ledstjärna

Kultur Nöje

Leif GW Persson har nedkommit med ännu en biografi. Med start i ett studiebesök hos polisen i Chicago på 1970-talet, strax efter att han sparkats från Rikspolisstyrelsen, lägger han nu ut texten om sitt arbetsliv under titeln ”Professor Wille Vingmutter, mästerdetektiv”.

Med Kalle Blomkvist som rättesnöre är det nämligen just en sådan han sedan barnsben målmedvetet och stenhårt jobbat på att bli.

Åtminstone påstår han det när han nu som 73-åring blickar tillbaka. Vattentätt trovärdigt känns det väl inte, snarare tycks den unge Leif ha varit lika villrådig som många andra studenter som lite planlöst börjar plugga enstaka ämnen på universitetet i brist på utstakad väg.

Kanske hade han bara tur och råkade ramla på något att brinna för alltmedan han surfade runt mellan matte och statistik, sociologi och juridik. Men i en memoar skriver man förstås som man vill och vår käre GW får det att låta som om han med flit ratat både läkar- och advokatbanan till förmån för Kalle Blomkvist.

Att han inte kommer sig för att doktorera förrän han får sparken känns också föga originellt – fler än en avhandling är sprungna ur doktorandens oförmåga att räkna ut vad hon eller han egentligen vill och kan göra för sin försörjning.

Med detta sagt så är det intressant att ta del av GW:s hågkomster från ett liv i och nära maktens korridorer. Det är samtidshistoria han bjuder på: Fallet Catrine de Costa, Ebbe Carlsson-affären och minst sagt dråpliga interiörer från den prostitutionsutredning han en gång satt med i.

Står läsaren bara ut med att skrävlarnivån ligger på typ tio upphöjt till sju så är det både intressant och underhållande. För ett så formidabelt A-barn som GW kan Gud varken förr eller senare ha lyckats få till, iallafall inte om man får tro honom själv. Till och med har han mage att påstå att han i yngre dagar var vältränad som ett jehu. Fan tro’t, men inget tycks ha fattats denne kriminologins Karlsson på taket. Vacker, genomklok och lagom tjock. Karln borde ge workshops i självbelåtenhet. Jag skulle anmäla mig på direkten.

BOK

Professor Wille Vingmutter, mästerdetektiv

Berättelsen om mitt yrkesliv

Leif GW Persson

Bonniers

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Leif GW PerssonKulturLitteratur
Relaterat