Skådespelaren Anders Axelsson i "Idiotens berättelse" som spelas på Fåfängan på torsdag. Foto:

Modern klassiker på Fåfängan

NYKÖPING

Skådespelaren Anders Axelsson ger sig i kast med Hasse Alfredsons ”Idiotens berättelse”. En moralitet om ondska och godhet och om en längtan efter att bli sedd för den man är. Manuset är baserat på texten från boken "En ond man" som också lade grunden till filmen "Den enfaldige mördaren".

– Idioten heter Sven, men det är det bara hans mamma som kallar honom. För alla andra är han idioten, en ung vuxen man med bokstavskombination. Han växer upp i en tid där personer med den problematiken fick bo med djur och behandlades helt utan respekt. Hade han vuxit upp i dag hade han haft ett bättre liv, men problemen att bli accepterad för den man är finns ju tyvärr även i dag, säger skådespelaren Anders Axelsson som spelar Sven, föreställningens ende karaktär i monologföreställningen som gästar Fåfängan i Nyköping nu på torsdag.

Pjäsen är baserad på boken "En ond man" och den hade premiär första gången 2003.

– Det är en fantastisk text, Hasse Alfredson hade en oerhörd förmåga att förstå oss människor, både det vackra och hemska i oss. Hur han har kunnat ge ansikte till den här karaktären är väldigt vackert.

Anders Axelsson är från Vessigebro i Halland och flyttade till Stockholm för att få arbeta med sin stora dröm att bli skådespelare. Han har medverkat i Kanal 5´s humorprogram Partaj, spelat Strindbergs Dödsdansen på Strindbergs Intima Teater och till hösten är han aktuell i Anna Odells nya långfilm. De senaste tre åren har han på Lövstabruks Orangerieteater spelat i HC Andersens "Min hustru" och stått för regin i "Fröken Julie". I år blev det alltså att ikläda sig rollen som Idioten.

– Jag har vuxit upp med Hasse och Tage på vinyl, min pappa älskade dem! Jag blev som många andra väldigt fascinerad av "Den enfaldige mördaren" och har i många år velat spela just den här rollen. Det är en utmaning att ge sig i kast med ett verk som många känner till och som dessutom är lite kultförklarat. Till skillnad från i filmen är pjäsen helt och håller ur Svens perspektiv, det är det som gör den så stark, säger Anders Axelsson.

– Det känns också fint att hylla Hasse med att vi sätter upp pjäsen. Jag hade glädjen att möta honom innan han dog och det känns bra att ha hunnit tacka honom för alla fantastiska upplevelser han bjöd på under sin karriär. Han har betytt otroligt mycket för mig och många andra, säger han.

Föreställningen på Fåfängan blir den första utanför Lövstabruk.

– Vi hoppas det här kan vara en start att få spela den även i andra orter, den känns väldigt aktuell, säger Axelsson.

"Idiotens berättelse"

Spelas på Fåfängan i Nyköping den 26 juli klockan 18.

Regi: Sebastian Edberg

Kostym: Alvar Bengtsson

Läs också

( 9 st )

Läs mer om dessa ämnen

Kultur/NöjeMusikteater
Relaterat