• Janne "Loffe" Carlsson. Arkivbild. Foto:
  • Janne Loffe Carlsson vid presskonferensen inför filmpremiären av "Göta kanal 3" 2009. Arkivbild. Foto:
  • Janne "Loffe" Carlsson som Oskar Löfgren vid inspelningen av filmen "Repmånad". Arkivbild. Foto:
1/

Multikonstnären Janne "Loffe" Carlsson död

TT
annons

Han blev folkkär genom tv-serien "Någonstans i Sverige" och har sedan dess varit "Loffe" med hela publiken. Den mångsidige skådespelaren och musikern Janne "Loffe" Carlsson är död.

– Han hade så många dimensioner. Han hade ett stort allvar som han blandade med underhållning, säger kollegan Hans Klinga.

"Den fina generösa mest kärlekfulla person jag känner lämnade oss i dag. Min bästa pappa, älskar dig så mycket! Så mycket roligt vi haft ända in i det sista", skriver dottern Sara Carlsson i ett Facebookinlägg.

Janne "Loffe" Carlsson filmdebuterade 1950 i "Anderssonskans Kalle", och har därefter synts i otaliga filmer, tv-serier och teateruppsättningar och blandade komiska roller med dramatiska.

Bland hans mest kända roller finns de i "Repmånad" (1979) och "Göta kanal"-filmerna, men också de i filmatiseringarna av Slas-romanerna "Vem älskar "Yngve Frej", "På palmblad och rosor" och "Henrietta". Riktigt folkkär hade han blivit redan i början av 70-talet då han spelade Loffe, rollen som gav honom hans smeknamn, i tv-serien "Någonstans i Sverige". Där spelade han mot Hans Klinga, som nu sörjer en av sina närmaste vänner.

– Jag kommer att minnas hans värme och hans andlighet. Han lärde mig mycket och lämnar ett stort, stort tomrum efter sig, säger Klinga.

Hans Klinga understryker Carlssons mångsidighet som skådespelare:

– Han hade så många dimensioner. Han hade ett stort allvar som han blandade med underhållning. Han spände över ett stort spektrum.

Skådespelerskan Marie Göranzon, som spelade i "Göta kanal" 1981, minns också Carlssons insats inom filmen:

– För Filmsverige var han en jättestor färgklick, det är en mycket tråkig förlust, säger hon.

Janne Carlsson var även konstnär och musiker, och hade bland annat stora framgångar som den jazztrummande hälften av duon Hansson & Karlsson. De var verksamma i slutet av 60-talet, och sägs ofta med sin instrumentala jazzrock/psykedelia ha inspirerat den tidiga svenska proggen. Duon släppte tre album.

– Primärt så var han en av de bästa musikerna. Han gjorde genialiska grejer, med Hanson och Karlsson och han har spelat med Jimi Hendrix. Han hade ett musiköra som var enormt och han kunde oerhört mycket om musik, säger skådespelaren Ulf Brunnberg, som även han spelade i "Göta kanal".

Han skrev också filmmusik- och teatermusik och spelade såväl farser på privatteatrar som teater på bland annat Dramaten och Riksteatern.

I somras skulle Janne "Loffe" Carlsson" ha medverkat i farsen "Rent mjöl i påsen" i Borgholm men tvingades hoppa av uppsättningen. Hans sista långfilm blev "Göta kanal 3 – Kanalkungens återkomst", som gick upp på svenska biografer 2010.

I samband med sin 80-årsdag i vårvintras berättade han i en intervju med TT att han var vid god hälsa, förutom krånglande knän:

– Det är brännvin. Nä, men man rör ju på sig hela tiden och har massa saker att hålla på med. Man ska inte bli gammal. Det är inget att satsa på, sade han.

Janne "Loffe" Carlsson avled i sviterna av cancer. Han blev 80 år.

Fakta: Janne "Loffe" Carlsson

Filmer i urval:

"Anderssonskans Kalle" (1950)

"47:an Löken" (1971)

"Vem älskar Yngve Frej" (1973)

"Världens bästa Karlsson" (1974)

"Repmånad" (1979)

"Göta kanal" (1981)

"Svindlande affärer" (1985)

"Svenska hjältar" (1997)

"Göta kanal 2 – Kanalkampen" (2006)

"Rallybrudar" (2008)

"Göta kanal 3 – Kanalkungens hemlighet" (2009)

Tv i urval:

"Någonstans i Sverige" (1973)

"Katitzi" (1979)

"Vänner och fiender" (1996)

"Stjärnorna på slottet" (2008)

annons

Mest delat denna vecka