• Stina Hellberg Agback har tagit med sig sin harpa till Björnlunda för en klassisk konsert med jazztoner. Foto:
  • Stina Hellberg Agback och Eva Lindal, som tillsammans kommer spela tillsammans på gamla prästgården i Björnlunda. Foto:
1/

Musiker jazzar loss med harpa i Björnlunda

Kultur & Nöje
annons

Det blir klassisk musik i en lite annorlunda tappning när Björnlunda kammarmusikförening anordnar konsert i gamla prästgården under lördagen. Harpisten Stina Hellberg Agback, djupt rotad i jazzen, slår sig samman med violinisten Eva Lindal, för en improvisatorisk kväll.

Vad kommer ni bjuda på under konserten?

– Det blir en ganska annorlunda klassisk konsert eftersom vi kommer spela både skriven musik och improviserad musik. Både jag och Eva tycker om att improvisera. Jazzen kommer absolut att märkas, men vi kommer även bjuda på många klassiska stycken, bland annat Bach och Satie.

Vad är det som har gjort att du fastnat för jazzen?

– Det är harmoniken, rytmiken och friheten i att improvisera. När jag var liten så trodde jag att allt som jazzmusiker spelade var improviserat. Det var fascinerande tyckte jag. Sedan fattade jag ju att de också spelade teman och så vidare.

Stina Hellberg Agback

Harpist med rötterna i jazzen.

Har kontinuerligt arbetat med klassisk musik i orkestrar och som kammarmusiker.

Har en masterexamen i jazz från Kungliga Musikhögskolan.

Spelar också i jazzgruppen "Trilobit", tillsammans med Simon Svärd and Karl Jansson, som i augusti 2014 släppte skivan "Brutus". I mars 2016 följde man upp med skivan "Trilobit".

Vilka artister har influerat dig mest?

– Det jag älskar att lyssna på mest är musik av Dave Holland och Bill Frisell. De är stora favoriter. Och så Wayne Shorter såklart.

Hur låter jazz på harpa?

– Det är lite komplicerat att spela på harpa. En harpa är stämd som de vita tangenterna på ett piano, men för att spela jazz behöver du även de svarta. Så när man spelar jazz på harpa kan det låta lite som ett inferno, när man flyttar pedaler för att stämma om harpan. Det låter som en liten steppdans.

Sista frågan, vad kan publiken förvänta sig inför kvällens konsert?

– Det kommer bli ett äventyr, just att vi blandar klassisk musik med improvisation. Det är lite ovanligt.

Konserten börjar 17.00.

Eva Lindal

Klassisk violinist.

Har tidigare haft en lång karriär i bland annat Sveriges Radios Symfoniorkester.

Sedan 2000 har hon frilansat som improviserande violinist och spelar med musiker som Filip Augustsson, Mattias Windemo och Bill Payne.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

BjörnlundaNyköpingKonsertKultur/NöjeMusik
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka