Om man gör en snabb tillbakablick över de musikaler som musikesteterna på Nyköpings gymnasium satt upp de senaste åren finner man snabbt en gemensam nämnare: det har varit många klassiker. Grease, Cabaret och Hair för att nämna några. I år är det annorlunda. Det är nämligen den relativt unga musikalen Shout! The Mod Musical som sätts upp. Faktum är att det är första gången någonsin som en svenskspråkig version presenteras i Sverige.

– Det känns jättekul. Eleverna har själva översatt manuset från svenska till engelska efter att förlaget MTI Europe gett oss sin tillåtelse, säger teaterläraren Lena Malmberg, som regisserat.

Handlingen i Shout! kretsar kring fem kvinnor i 60-talets England. Även om de på många sätt skiljer sig från varandra och befinner sig på olika platser i livet har de ett och samma problem – de lever i ett årtionde där mannens rätt ställs före kvinnans. Som ett led i detta vänder sig de fem kvinnorna till ”Shout”.

Artikelbild

| Titeln Shout syftar till ett magasin i musikalen – som kanske inte kommer med de bästa av tips.

– Shout är en tidning, ”the modern magazine”, som de här tjejerna vänder sig till med sina problem. Svaret de får från redaktörerna är att problemen kan lösas med manikyr, pedikyr och sockerkaksbakning. Till slut får kvinnorna nog och gör revolution.

Musikalen är på många sätt en uppgörelse med 60-talet, förklarar Lena Malmberg. Samtidigt är det också en hyllning, inte minst till musiken.

– Det är en 60-talskavalkad, med en odyssé av låtar från den tiden.

Även om man inte är 60-talsentusiast lär man känna igen delar av repertoaren, klassiker som odödliggjorts av Nancy Sinatra, Dusty Springfield och Shirley Bassey. These boots are made for walking, Son of a preacher man och Diamonds are forever är några exempel.

Artikelbild

| Från vänster: Klara Johansson, Tilda Berg, Elvira Bouvin Karlsson och Alva Lind.

Några av de som medverkar i årets musikal är Alva Lind och Elvira Bouvin Karlsson, som båda står på scen, och Tilda Berg och Klara Johansson, som sitter i orkestern. De förklarar att Shout! var ett givet val på flera sätt.

– Den här musikalen har många stora roller. Det passar vår klass väldigt bra eftersom många av oss gärna står i centrum, säger Alva Lind.

Artikelbild

| Teaterlärare Lena Malmberg om sina elever: ”De ger verkligen allt, är engagerade, arbetsamma och snabblärda”.

– Problemen som tas upp finns på sätt och vis också kvar även i dag. Likheten mellan då och nu är att kvinnor fortfarande kämpar för en förändring, att vi höjer rösten, säger Tilda Berg.

– Det är viktigt att fortsätta prata om det här, flikar Klara Johansson in.

På frågan om musiken var bättre eller sämre förr är eleverna också överens.

– Den var bättre, det var mer sväng i musiken, och mer instrument, säger Elvira Bouvin Karlsson.

– I dag känns det som att det är lite för mycket elektroniskt, tillägger Alva Lind.

Shout! har premiär på söndag klockan 17.00 på Nyköpings Teater.