• Arne Ericson Hot Five med Jesse Lindgren.
  • Quilty
  • Nicky William Foto:
  • The Forbidden Orchestra Foto:
  • Nicky William och Pwned By Gravity inleder konsertvåren på Koordinaten i Oxelösund. Foto:
1/

Nicky William inleder våren på Koordinaten

Kultur & Nöje

Musikaliska äventyr med inhemska och internationella artister med allt från blues, jazz och pop på repertoaren väntar publiken på Koordinaten i vår. Först ut är Nicky William och Pwned by Gravity nu på torsdag.

Koordinatens konsertprogram bjuder på nationella och internationella toppmusiker. Årets första konsert nu på torsdag kväll är dock signerad mottagaren av Oxelösunds kulturstipendium 2017, Nicky William.

— Nicky är en ung, lokal talang på väg upp och därför känns det extra kul att inleda med honom. Han tar med sig Nyköpingsbandet Pwned by Gravity som öppnar kvällen och de bjuder på varsin variant av melodiös, gitarrdriven pop här i Eventsalen, säger Marie Anstadius, kulturkoordinator i Oxelösund.

Nicky William är just nu högaktuell med sitt debutalbum "Set your loved ones free, we have you surrounded". Albumet, som William skrivit tillsammans med musikern och kompositören Andreas Mattson (Popsicle) innehåller sju spår som beskriver teman som kampen av att inse att den bild man har av sig själv inte alltid korrekt.

Ryggraden i Koordinatens konsertrepertoar är folk- och världsmusik. Viktigt är att det bjuds på rejält med hjärta, säger Anstadius.

— Vi vill vara en arena som lyfter den handgjorda musiken, där artisterna framför sitt eget material och har en genuin kärlek till musiken och publiken. Den berättande folkmusiken får inte alltid det utrymme den förtjänar men här är det högst upp på dagordningen, säger hon.

Koordinaten lägger också beslag på vardagar som främsta konsertdag. Av vårens alla bokade konserter är det endast irländska bandet Quilty som spelar en lördag, närmare bestämt den 24 februari.

— Vardagar är bäst! Av flera skäl, dels är det lättare för publiken att komma i från, men det gäller även artisterna som i regel är bokade långt i förväg i veckosluten. Många artister blir förvånade när de ser att de ska spela här en måndag eller onsdag, men faktum är att vi ofta har fullsatt så det är ett vinnande koncept, säger Marie Anstadius.

Eventsalen är den lokal där flest konserter spelas. Men två av konserterna The Best of Quilty (24 februari) och Ladies got the blues (9 april) har man förlagt till Koordinatens bibliotek.

— Konserter som är lite röjigare och drar folk passar bättre där, förklarar Marie Anstadius som också slår ett slag för vårens final, The Forbidden Orchestra den 25 april.

— Det är fem kraftfulla och banbrytande kvinnliga musiker som binder samman musikhistoria, musikkulturer, könsnormer, yttrandefrihet, motstånd och kärleken till musik. De spelar instrument som har varit eller är förbjudna, tabubelagda eller kontroversiella för kvinnor att spela i sina hemländer och det bäddar för starka berättelser över alla gränser.

Att Koordinaten även plockar in okända artister uppskattas av publiken.

— Ibland måste man som arrangör också våga ta något lite smalare. Vi har byggt upp ett gott rykte kring konserterna, att de ger en upplevelse även om man inte känner till artisterna. Folk här i Oxelösund vågar testa även om de inte vet vad de ska få höra och vi har allt oftare utsålt på konserterna, säger Anstadius.

Koordinatens vårprogram

Torsdag 8 februari Nicky William och Pwned By Gravity

Lördag 24 februari The Best of Quilty

Onsdag 28 februari Arne Ericson Hot Five & Jesse Lindgren

Onsdag 21 mars Why Not Country

Måndag 9 april Ladies Got The Blues

Onsdag 25 april The Forbidden Orchestra

Läs också

( 11 st )

Läs mer om dessa ämnen

KonsertKultur/NöjeMusik
Relaterat