Supergrupp, hobbyband, dansband eller musikerkollektiv - hur man än väljer att benämna Benny Anderssons Orkester (BAO) råder ingen tvekan om att dess musik är en del av svenskarnas dna med låtar som "Du är min man" och Fait accompli".

Att kapellmästaren och låtskrivaren är en världsstjärna, sångarna hyllade och starkt lysande musikalartister, gitarristen en folkkär programledare och bandet i övrigt består av välkända musiker och kulturpersonligheter, märks först inte mycket när vi möter Benny Anderssons Orkester i den väl tilltagna replokalen i en studio i Filmhuset på Gärdet i Stockholm.

Pressträffen är informell och opretentiös. En vänlig Benny Andersson tar emot i en sliten, brun mockajacka. Tommy Körberg mumsar på en kanelbulle och Helen Sjöholm är lite sen efter att ha suttit fast i en bilkö i Södertunneln.

Med lågmäld auktoritet ser Benny Andersson till att orkestern drar igenom ett par låtar, "Midsommarpolka" och "Oh klang och jubeltid" innan det är dags för fotografering och enskilda intervjuer.

Bandet låter supertajt och man förstår varför publiken återkommer år efter år och gärna tar sig en svängom på dansbanan.

– Det är en fin orkester, och vi har de bästa sångarna också, säger Benny Andersson.

– Vi har bara repat en dag - i går. Då spelade vi igenom allt en gång. Många byter instrument flera gånge. Man fattar inte hur det går till!

Om det musikaliska är nära nog övernaturligt krävs liknande krafter för att styra upp en turné med Benny Anderssons Orkester.

En av gruppens ledstjärnor är att det inte blir något om inte alla kan vara med. Till att börja med måste Benny Andersson själv ha ett hål i almanackan. Det var ett tag sedan.

– För två år sedan hade jag fullt upp med lanseringen av Mamma Mia-filmen. I fjol höll jag också på med annat.

­– Det gäller att vara ute i god tid. Om jag kan måste jag gå ut med en fråga till alla redan i oktober.

En av de roligaste sakerna med att turnera med BAO är publikens engagemang.

– Folk dansar i fyra timmar, det ger en sådan energi! säger Benny Andersson.

Benny Anderssons Orkester spelar den 1 augusti på Sundbyholms slottspark, och den 3 augusti på Tullgarns slott. Biljetter finns på blixten.se