Erik Mohlin, Jimmi Backlund och Jonas Eriksson är klara för Livekarusellens riksfestival. Foto:

Nyköpingsbandet till Livekarusellens riksfestival

Musik

Cult Valley från Nyköping är ett av 25 band som kommer stå på scen under Livekarusellens riksfestival den 26 maj i Karlstad.

– Vi fokuserar mer på ljudbild än riff, det ska komma som en våg, säger Erik Mohlin, som spelar trummor i bandet.

När de hade spelat på Eskilstunascenen under Livekarusellens distriktfinal trodde de inte att de kunde gå vidare till riksfestivalen.

– Vi hade inte ens tänkt på att vinna. Vi hade åkt hem, sen ringde en vän från ett annat band som spelade och sa "Du, jag står på scen här, de vill prata med dig. Ni har gått vidare", säger Jimmi Backlund, bandets bassist.

Cult Valley har spelat tillsammans i sin nuvarande uppsättning i ett par år nu, deras koncept är att strunta i genrer och bara spela musik som de vill.

– Vi bara kör! Vi kan stoppa in konstiga noise-delar om vi vill, så länge det är lite smakfullt, säger Erik Mohlin.

Det är också det som ledde till segern då juryn prisade dem för ett genuint sound trots att de inte höll sig till en musikstil.

– Vi stack ut lite grann, tror jag. De jag hörde hamnade lätt i fack, man hörde att det var rockband, metalband, indieband, säger gitarristen Jonas Eriksson.

Cult Valley kommer få åtta minuter på scenen i maj, lite för kort tid tycker de, eftersom de har flera låtar på över tio minuter. Bandet har fortfarande inte många spelningar som en trio, eftersom den första var under Livekarusellens tävlingar, men de har ändå en plan för hur de ska fånga publiken.

– Vi ska fokusera på publikkontakt och scennärvaro, energi är viktigare än precision, säger Jimmi Backlund.

Under sommaren kommer man kunna höra Cult Valley på Mårtens hus och eventuellt Rockbaren, de hoppas också kunna spela in nya låtar att publicera på nätet.