Var det rätt att ta hit Melodifestivalen igen? – Ja. Det är mycket pengar för en engångsgrej, men man kan ha kul en gång. Jag skulle vilja gå och titta, säger Ifrah Shariff, 20 år. – Nej. Det är inte lätt, men jag är helt på skolans sida här. Skolan är viktig. Jag skulle inte vilja gå och titta, jag är inget Melodifestival-fan, säger Hafsa Sharif, 20 år. Foto:

Nyköpingsbor om Andra chansen: "Vi gillar Melodifestivalen"

NYKÖPING

Politikerna är splittrade i frågan om Melodifestivalen ska hållas i Nyköping eller inte. Men vad tycker Nyköpingsborna?

– Det är en engångsgrej, och man kan ha kul en gång, säger Nyköpingsbon Ifrah Shariff.

Hon skulle gärna se Andra chansen när deltävlingen hålls i Nyköping den 2 mars nästa år.

– Det kan vara bra att bara slappna av och njuta av lite musik, säger hon.

Hennes kompis, Hafsa Sharif, tänker inte gå och se Andra chansen, och tycker att pengarna behövs bättre i skolan.

– Skolan är viktig, och man kan åka till Stockholm eller andra platser om man vill se sånt här. Melodifestivalen är inte min grej, men mina yngre syskon skulle nog vilja gå dit.

Var det rätt beslut att ta Melodifestivalen till Nyköping?

  • William Ljungquist, 17 år, Nyköping: – Ja, det tycker jag. Det kan locka andra att komma till Nyköping, folk från landet och från andra städer. Det är nog bra för ekonomin i Nyköping. Jag ska inte gå själv, jag är inte mycket för sånt. Foto:
  • Hanna Gustafsson, 41 år, Nyköping: – Ja, det är lite tråkigt att det bara är Andra chansen som kommer till Nyköping. Den är den minst roliga deltävlingen. Men jag är positiv till att Melodifestivalen kommer hit. Foto:
1/

I Nyköpingspolitiken är meningarna delade om huruvida Melodifestivalen bör bjudas hit eller inte. De nästan två miljoner kronor som det väntas kosta staden bör i stället läggas på skolan, tycker exempelvis Moderaterna. Även Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna röstade nej till förslaget. Övriga partier tycker att det är värt pengarna då arrangemanget ger andra typer av intäkter till kommunen.

Förra gången Andra chansen kom till stan, 2012, beräknades runt 5 400 turister ha köpt biljett för att se deltävlingen på Rosvalla. Utöver det kom det personer som arbetade med produktionen och annan personal och totalt räknade kommunen med att turisterna omsatte cirka tre miljoner kronor i Nyköping. Och när Melodifestivalen kom till Nyköping 2007 beräknades den uppmärksamhet som Nyköping fick i medierna vara värd motsvarande nästan tio miljoner kronor i annonskostnader.

Var det rätt beslut att ta Melodifestivalen till Nyköping?

  • Helena Andersson, 41 år, Nyköping: – Ja, det är bra. Bra att Nyköping får reklam. Vi gillar Melodifestivalen och brukar titta nästan varje år. Och vad kostar inte tunnelbanereklamen och Ryanairreklamen? Nu blir det i alla fall ett jippo som man kan gå på själv. Foto:
  • Mikael Trygg, 56 år, Nyköping: – Ja. Det är mycket pengar, men så länge Nyköping på ett eller annat vis får tillbaka pengar på andra sätt kan det vara värt det. Jag ska inte gå, jag tycker inte om sån musik. Foto:
1/

I Teaterparken sitter Nyköpingsborna Helena Andersson och Hanna Gustafsson. De gillar Melodifestivalen och tycker att det är bra att Nyköping får reklam. Hanna Gustafsson såg Andra chansen en gång tidigare i Nyköping och ser fram emot att den kommer hit igen, även om hon föredrar övriga deltävlingar i Melodifestivalen.

– Det hade varit ännu roligare om finalen hölls här, säger hon.

Läs också

( 13 st )

Läs mer om dessa ämnen

NyköpingKommunalpolitikKultur/NöjeMelodifestivalen
Relaterat