Caroline Engvall. Foto:

Nyköpingsbördig författare belönas med fint pris

KULTUR&NÖJE

Journalisten och författaren Caroline Engvall, uppvuxen i Nyköping och Oxelösund, tilldelas Elise Lindqvist-priset 2018.

Caroline Engvall, som bland annat har jobbat på Södermanlands Nyheter, har ett starkt engagemang kring barn, unga och sexuella övergrepp. Hon föreläser i ämnet och har skrivit flera böcker som behandlar temat.

Under torsdagens offentliggjordes det att hon tilldelas Elise Lindqvist-priset. Ett pris som instiftats för att uppmärksamma personer eller organisationer som främjar utsatta människor genom sitt arbete, med fokus på bekämpande av sexuella övergrepp och människohandel.

Så här lyder motiveringen från Elise Lindqvist själv:

Priset tilldelas Caroline för hennes fantastiska insatser när det gäller att förebygga och bekämpa sexuella övergrepp och människohandel. Hon är en riktig eldsjäl och hon är verkligen värd att hedras för sitt folkbildande arbete med att upplysa om och förebygga sexuella övergrepp mot unga.

Elise Lindqvist Foto:

– Att få Elise Lindqvist-priset är en stor ära. Elise är en enorm förebild med sitt mod och sina insatser för utsatta på Malmskillnadsgatan. Hon har banat väg för mig att orädd följa i hennes fotspår, säger Caroline Engvall i ett uttalande på Elise Lindqvists hemsida.

Priset delas ut i Stockholm 18 oktober.

Elise Lindqvist

82-åring som i över 20 år har engagerat sig i uppsökande verksamhet riktad mot prostituerade på Malmskillnadsgatan i Stockholm.

Som barn utsattes hon själv för sexuella övergrepp och våldtäkter. Hennes erfarenheter ligger till grund för självbiografin "Ängeln på Malmskillnadsgatan".