Nyköpingsmusikern Mats Sundström spelar i 8-mannabandet i musikalen "En värsting till syster", med bland andra Gladys del Pilar och Suzanne Reuter i rollerna. Foto:

Nyköpingsmusiker aktuell i ny stjärnspäckad musikal

KULTUR&NÖJE

Gladys del Pilar spelar huvudrollen när musikalen "En värsting till syster" sätts upp på Chinateatern i Stockholm i höst. I rollistan finns även namn som Suzanne Reuter, Charlott Strandberg, Karl Dyall och bland musikerna återfinns Mats Sundström från Nyköping.

Det har bara gått några månader sedan Gladys Del Pilar spelade sista föreställningen av musikalen Ghost, där hon gjorde en bejublad tolkning av Whoppi Goldbergs paradroll som det knasiga mediet Oda Mae.

Nu tar Gladys del Pilar sig an ännu en av Whoppi Goldbergs klassiska karaktärer. I musikalen "En värsting till syster" ska hon spela huvudrollen som nattklubbssångerskan Deloris som får vittnesskydd i ett kloster. Den som jagar henne är hennes tidigare chef och älskare.

– Det känns väldigt hedrande att få det förtroendet, säger Gladys del Pilar.

Även om de båda rollerna är väldigt olika personligheter finns det likheter, tycker Gladys del Pilar.

– De har samma bana - de kommer in och tar plats. Oda Mae är ju en bedragerska som under hand får hjärta och medmänsklighet. Deloris är ju en diva som tycker att världen bara är till för henne. När hon kommer till klostret börjar hon så småningom se personerna bakom nunnedräkterna och får empati för dem.

Gladys del Pilar har ända sedan barnsben sett sig själv som sångerska. Skådespeleriet har kommit in sent i hennes liv.

– Att få de här utmaningarna - att göra musikalroller som Oda Mae och få utveckla mig ytterligare nu inom komedi är ju helt nytt, säger hon.

Karaktären Deloris har mycket svårt att anpassa sig till det stillsamma klosterlivet. För att hålla henne sysselsatt ges hon uppgiften att ta hand om klostrets minst sagt usla kör. Med sina erfarenheter från nattklubben lyckas Deloris sätta sprätt på kören - som börjar sjunga gospel och disco.

"En värsting till syster" är en musikal som domineras av kvinnor. Mansrollerna är få och poängen är inte romantisk kärlek. I klostret härskar en sträng abedissa. Hon spelas av Suzanne Reuter.

– Det är en väldigt rolig musikal. Min roll är abbedissan, och hon skyddar sitt kloster och har väl lite svårt för att den här unga tjejen, nattklubbssångerskan, ska befinna sig i hennes kloster - i alla fall till en början.

Rollen innebär att Suzanne Reuter ska sjunga "litegrann".

– Det är roligt att få jobba med sång. Men jag tror inte att jag har blivit anställd för min sång utan för mitt spel, skrattar Suzanne Reuter.

I Chinateaterns 8-mannaband återfinns multiinstrumentalisten Mats Sundström från Nyköping. Han spelar såväl saxofon som klarinett och flöjt i musikalen.

– Det ska bli väldigt roligt, det är lite "På spåret"-känsla för oss musiker som sitter i studiorum vid sidan av scenen och ser allt på en tv-skärm, säger han.

Mats Sundström växte upp i Bryngelstorp där han gick i kommunala musikskolan. Han är en erfaren tv-musiker som bland annat gjort 15 år på Allsång på Skansen, spelat i bandet i programmet ”Så ska det låta” och dessutom på de flesta privatteatrar i Stockholm.

I augusti drar repetitionerna igång. Innan dess ska Sundström ut på turné med en annan Nyköpingsbördig musiker och artist.

– Jag spelar sedan många år tillsammans med Anna Bromee, numera både i föreställningen om Edith Piaf, men även hyllningsföreställningen till Abba-Frida. Vi ska ut på en liten turné nu och sedan ska jag även till Skinnarspelet i Malung, säger han.

"En värsting till syster"

Har premiär den 11 september på Chinateatern i Stockholm.

Biljetterna släpptes den 12 mars.