Nytt ljus över efterspelet från ryssbränderna

Hur påverkade ryssarnas brutala framfart Nyköping efter de dramatiska dagarna i juli 1719? Hur tog man sig an återuppbyggnaden och vilka var människorna som drabbades? Det har Göran Hedin och Håkan Groop tagit reda på.

Från vänster: Torbjörn Andersson, Göran Hedin och Håkan Groop. Här med den nya boken "Nyköping under 300 år" som presenteras under Litterart Gästabud.

Från vänster: Torbjörn Andersson, Göran Hedin och Håkan Groop. Här med den nya boken "Nyköping under 300 år" som presenteras under Litterart Gästabud.

Foto: Tommy Johansson

Kultur och Nöje2019-10-11 15:54

"Nyköping under 300 år – spåren efter återuppbyggnaden efter rysshärjningen 1719". Så lyder titeln på den bok som lokalhistorikern Göran Hedin och bildkonstnären Håkan Groop nu är aktuella med. Initiativtagaren för det hela är hembygdsforskaren och fotografen Torbjörn Andersson.

– Göran och Håkan är en perfekt duo för att göra en bok om Nyköping historia. Jag hade ingen direkt tanke om bokens inriktning, det handlade mer om att sammanföra Görans lokalhistoriska kunskaper, han är ju som ett levande uppslagsverk, med Håkans bilder.

Trion satte sig ner tillsammans och några möten senare var saken klar. Fokus skulle riktas på tiden som följde efter att elden lagt sig i Nyköping efter den 25 juli 1719. Boken kan beskrivas som en historisk vandring från ett Nyköping i ruiner till en stad i återbyggnad, dess fortsatta utveckling fram till modern tid, och de människoöden som följde med på resan.

– Jag ville veta vilka de här människorna var och under vilka betingelser de återuppbyggde staden. Alla dessa umbäranden, jag kände ett behov av att lyfta fram personerna som gick igenom det, säger Göran Hedin.

Det är ett digert researcharbete det rör sig om. En stor del av tiden, totalt en period på 1,5 år, har spenderats i Stadsarkivet där Göran Hedin gått i genom otaliga skatteuppbördslängder från 1717 till 1915.

– Det är väl ett par, tre hyllmeter med böcker. Jag har kunnat följa varje fastighet, vem som bodde i en viss byggnad innan branden och vem som återuppförde den efter branden och betalade skatt, berättar han. 

Samtidigt har det varit viktigt att inte landa i en statisk dokumentering av skattelängder, understryker Håkan Groop.

– Man måste även få in spännande och udda händelser, tillsammans med varma färger. Annars blir det svårt att göra det intressant för en större målgrupp, säger han.

Förutom Håkan Groops färgrika illustrationer – både av befintliga och inte längre existerande byggnader – finns det därför flera händelser och människoöden kopplat till byggnaderna. Läsarna får bland stifta närmare bekantskap med Nicolaikyrkans öde, tillsammans med byggnader som Westerlingska gården, Nyköpings hospital och Holmbergska huset.

– Det som Göran har grävt fram har ingen gjort tidigare, det är helt unikt, säger Torbjörn Andersson.

"Nyköping under 300 år" presenteras för allmänheten i samband med Litterart Gästabud.

Håkan Groops illustrationer är en stor del av den nya boken.
Håkan Groops illustrationer är en stor del av den nya boken.
Om författarna

Göran Hedin, bosatt i Nyköping, har blivit ett välkänt ansikte i lokalhistoriska sammanhang. Han har bland annat arrangerat ett flertal historiska stadsvandringar i Nyköping, i området kring Stora torget och Västra Storgatan, och även gett flera föredrag, bland annat på NK-villan.

Håkan Groop, också bosatt i Nyköping, är sedan många är en lokalt förankrad bildkonstnär i staden, med ateljé i Westerlingska gården. Förutom en lång rad utställningar har han också arrangerat målerikurser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!