Oxelösundskillen om förhållandet till Lowe

Kultur & Nöje
Musikproducent. Reklamman. Och popmusiker inte minst. Förre Oxelösundskillen Jörgen ”Leo” Josefsson tycks hinna med det mesta. Nu är han övertygad om att nya bandprojektet LOWE kommer att ta mycket av hans tid framöver.

Vi måste hålla ihop vi Oxelösundare.
31-årige före detta Oxelösundsbon Jörgen Leo Josefsson skrattar. Han har precis käkat lunch med Hans Schumacher. Också han gammal Oxelösundare. Också han inom musikbranschen eftersom han är en av låtskrivarna bakom Markoolio. Non-Stopsidan träffade Hans i hans studio för drygt ett och ett halv år sedan.
Vi har lite idéer ihop, säger Jörgen.
Det har han med lite andra gamla Oxelösundare också när det gäller musik.

Rikard Lindgren, en av frontfigurerna i rosade Hell on Wheels, är Jörgen barndomskamrat med.
Vi gick i samma klass från ettan.
På 1990-talet delade de en stor femma vid Farsta Strand. Man kan väl säga att musikkarriärerna tog fart där.
I lägenheten bodde då även Mårten Kellerman. Honom lärde Jörgen känna när familjen Kellerman flyttade från Nyköping till Oxelösund.
I Mårten fick Jörgen en kompis att leka musik med.
Nyköping och Oxelösund är ju en fantastisk stad att växa upp i, säger Jörgen.
På hemmaplan hann Mårten och Jörgen i alla fall med att starta synthbandet Celldivision. SN gjorde naturligtvis intervju.

Men när de efter skolan hamnade i Stockholm (första hälften av 1990-talet) kände duon att det var dags att jobba oberoende av varandra.
Mårten Kellerman startade det elektroniska bandet Statemachine. Jörgen hjälpte till på en del plattor men blev inte fullvärdig medlem förrän runt år 2000. Jörgen delade i stället tiden på den egna reklambyrån och som musikproducent. Han har jobbat en hel del åt Rednex och även med andra projekt tillsammans med Rednexmedlemmar.
Jag är väl mer eller mindre skyldig till Shebang. Vi var tre producenter som jobbade med det, säger Jörgen som nu dock hoppat av detta.

En platta har Statemachine släppt med Jörgen som fullvärdig medlem. I Statemachine finns även embryot till LOWE. Inom Statemachine skapades en hel del material som inte riktigt passade in i bandets sound. Det blev över. Men för bra för att kastas tyckte Jörgen. Därför startades LOWE.
Statemachine är inte lika kommersiellt som LOWE, konstaterar Jörgen.
Att LOWE ligger rätt i tiden är Jörgen övertygad om. Det visar all god respons de redan fått.
LOWE har ju klara kopplingar till 80-talet. Liksom band som Melody Club och Kamera, säger Jörgen.
Han tycker att många ivriga lyssnare är lite för snabba att dra kopplingar och jämförelser till Depeche Mode även om han rakt upp och ner också erkänner att de är en stor inspirationskälla.

I slutet av november släpptes första singeln. Vanishing. Utgiven på det egna nystartade skivbolaget Megahype Records.
Det var väl egentligen inte tänkt att LOWE skulle bli först. Vi har en del andra projekt vi jobbar med, säger Jörgen.
Det var nog inte riktigt tänkt att responsen skulle bli så stor även om de naturligtvis hoppades att det skulle bli så. För i januari åker Statemachine på en tolv spelningar lång turné till Tyskland.
Det ställer till det litet. Så som det ser ut nu släpper vi en singel till i januarifebruari med LOWE. Sedan är det nog rimligt att plattan kommer i mars, säger Jörgen.
Björn Andersson
0155-76792 bjorn.andersson@sn.se