Armborst & Tulpaner filar i replokalen. På fredag släpps nya albumet. Foto:

Peppade inför albumsläpp

NYKÖPING

"Benet är kapat och strumpan är såld". Så heter purfärska albumet med Nyköpingsbandet Armborst & Tulpaner. SN hälsade på i den provisoriska replokalen där det laddades för fullt inför fredagens releaseföreställning på Nyköpings teater.

200 biljetter är redan sålda till fredagens skivsläpp på Nyköpings teater.

— Vi satt och sa för oss själva att hundra biljetter borde vi ju kränga. När vi nådde det målet blev vi besatta, nu följer vi det ökade prickantalet på nätet varannan timme, ha, ha. Senast jag kollade var det 200 plåtar sålda så det finns viss chans att det blir fullsatt, säger bandets sångare, textmakare och gitarrist, Ola Eriksson.

Det stora intresset peppar, men skapar också en del press.

— Jamen shit, det gäller ju att leverera någonting riktigt bra med så stor publik, säger Linus Lehnberg, före detta basist, numera med gitarren i högsta hugg.

Albumsläppet skiljer sig från tidigare, Armborst & Tulpaner är denna gång nämligen helt digitala, åtminstone till skivsläppet sett.

— Allstå vi tänkte väl lite nörderi först, vinyl eller för den delen CD. Men vi tänkte lite för länge och då blev det för tätt inpå och därmed skippade vi det helt, konstaterar Ola Eriksson samtidigt som han stämmer till gitarren en smula inför kvällens rep.

HÖR BANDET i "Traktens artister" – miniserien från i somras!

Vi befinner oss hemma i villan hos bandets mesta musiker, Kjell Olofsson. Mannen som behärskar såväl pedal steel guitar som fiol, mandola, resonatorgitarr och banjo. I vanliga fall huserar Armborst & Tulpaner i en källarlokal på Östra Storgatan.

Torbjörn Klefborg med sin kontrabas. Foto:

— Men nu har Kjell snöat in rejält på steel guitar och den flyttar man inte på i första taget. Det räcker att behöva stämma om den när vi kommer in på teatern, det är en ytterst känslig sak att ha att göra med, glirar Ola Eriksson som sedan snabbt lägger till att instrumentet väl förtjänar sin plats och därmed även replokalsbyte.

Albumet innehåller totalt elva låtar som vaskats fram från de senaste två årens produktion.

— Det är lite så vi jobbar, man skriver och så får det ligga till sig, göras om, dissar och sedan kanske dammas av lite igen. För att slutligen hamnar på de album som brukar bli klara när vi fått ihop tillräckligt många låtar, säger Ola Eriksson som själv står för textmakeriet.

— Han är diktatorn med text och sen fyller vi på med musiken. Det är helt klart vårt bästa album någonsin. Åren går och man utvecklas ju hela tiden musikaliskt som tur är, säger Linus Lehnberg.

Föreställningen på teatern är den fjärde i ordningen, även denna gång i sker den i samband med släpp av nytt album. Lokalen passar bandet ypperligt.

Ola Eriksson är bandets sångare och skriver även alla texter. Foto:

— Och inte minst vår publik. Vi börjar ju i den här åldern tycka det är rätt skönt att sitta ner och avnjuta musikaliska stycken och som band är det alltid skönt att veta att publiken sitter still och inte bara smiter iväg, säger Ola Eriksson och tillägger att föreställningens tema har viss medicinsk inspiration.

Under fredagskvällens föreställning kliver flera gästartister upp på scen. Henning Ejnefjäll, Dennis Augustsson, Håkan Lindholm och Jan Altsjö är alla spikade. Armborst & Tulpaner kommer tolka gästartisternas egna låtar och även bjuda in dem som gästartister i sina egna sättningar.

— Det är folk vi gillar och ser upp till, de är alla grymma musiker och dessutom nyköpingsbor som sjunger på svenska, säger Ola Eriksson som rekommenderar publiken att vara i tid.

— Förkonserten med låtskrivaren Jan Altsjö hålls nämligen i baren på övervåningen, säger han.

Kvällens rep drar i gång. Albumets längsta spår "Råg - protestvisa rörande det sorgliga utbudet i brödhyllan på ICA Tängsta i Stigtomta" fyller rummet och sammanfattar väl gruppens beskrivning av sig själva som vispoprockiga punkattitydsmusiker.

— Låtnamnet är så långt att Spotify vägrar skriva ut det. Hos dem heter den bara Råg.

Foto:

Armborst & Tulpaner

Består i nuvarande tappning av:

Ola Eriksson, sång, munspel, gitarr och mandolin

Torbjörn Klefborg, konstrabas, flöjter och trombon

Linus Lehnberg, gitarr

Mårten Nordström, dragspel och tramporgel

Kjell Olofsson, fiol, mandola, resonatorgitarr, pedal steel guitarr och banjo

Johan Askbom, trummor, skedar och allsköns slagverk

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

KulturKultur/NöjeMusik
Relaterat