Skådespelaren och manusförfattaren Anna Bromee uppträder på Trosabygdens Kulturråds firande, liksom musikalartisten Niklas Asknergård.

Pigg 50-åring firar storslaget i helgen

TROSA

Trosabygdens Kulturråd fyller femtio år i år. På lördag firas det rejält med bland andra Anna Bromee och Niklas Asknergård på scenen i Trosa kvarn.

– Vi kommer att ha öppet hus från klockan 11. Artisterna avlöser varandra på scenen och det kommer att hända mycket för alla åldrar både inne i kvarnen och utanför, säger Folke Bagger, ordförande i föreningen Trosabygdens Kulturråd.

Dagen inleds med skådespelaren och manusförfattaren Anna Bromee. Hon är uppvuxen i Nyköping och just nu rykande aktuell med sin hyllningsföreställning " En Frid(a) för själen", där hon ärar Abba-sångerskan Anni-Frid Lyngstad. Bromee har genom åren medverkat i flertalet av Trosabygdens Kulturråds evenemang.

Niklas Asknergård, som bland annat har sjungit i West Side Story, Miss Saigon, Kristina från Duvemåla, Les Misérables och i Melodifestivalen finns också på plats.

– Musikern och filmproducenten Lasse Zachrisson, som bland annat gjort dokumentären om Alice Babs dyker upp, liksom Joakim Jonsson, en ung kille från orten som är en helt fantastisk pianist, säger Bagger.

Kulturrådet har spelat en viktig roll genom åren, även om den förändrats sedan starten menar dess ordförande.

– När kulturråden bildades var det för att vara en garant för kulturlivet i kommunerna. I dag är vi en fristående förening med ideella krafter. Jag tycker kulturlivet i Trosa kunde vara ännu lite mer blomstrande, men det hänger på att folk engagerar sig, säger Folke Bagger.

Den svåraste kulturnöten att knäcka är närheten till huvudstaden.

– Vi konkurrerar med ett enormt utbud där, samtidigt som vi har små lokaler där publikantalet blir begränsat. Det är en ekonomisk utmaning, säger Bagger som hoppas att jubileet kan locka till sig yngre kulturaktörer.

– Kulturrådet vill verka brett och vi anser att allt från zombievandring till dataspelskvällar och konstutställningar är kultur! Känner man att man sitter på en bra idé och också vill vara med och driva igenom den får man gärna kontakta oss, säger Bagger.

Artisterna i kvarnen

Firandet är helt gratis och pågår hela lördagen mellan klockan 11 till 18

Anna Bromee klockan 11

Niklas Asknergård klockan 12

Lena Henriksson klockan 13

Christina Knochenhauer klockan 14

Lasse Zackrisson klockan 15

Gatumusikanterna Gustav och Gustav dyker upp ett par gånger under dagen.

Läs mer om dessa ämnen

Kultur/Nöje