Hur har första tiden sedan återföreningen varit?

– Det har bara varit bra. Vi har kört några spelningar nu vilket har varit jätteroligt. Folk har berättat för oss om sin relation till bandet och det känns nästan overkligt när de berättar att vi varit viktiga för dem under olika perioder i deras liv.

Vad var det som gjorde att ni bestämde er för att återförenas?

– Vi hade ju en liten mini-comeback förra sommaren då vi spelade i Kackelstugan på Öland. När det blev utsålt ville vi prova att göra det i större format. Så jag och Pontus Holmgren satte ihop bandet tillsammans med tre yngre killar och nu gör vi den här sommarturnén. Vi har släppt en ny singel och har fler låtar på gång.

Nya singeln, ”Folk som oss”, har beskrivits som en ”kampsång för anständigheten”. Vad bottnar det i?

– Det är ju på många sätt en ganska tokig värld vi lever i i dag där vi vill lyfta fram det anständiga i vardagen, förnuftets kamp. Sedan står det såklart var och en fritt att tolka texten som man vill.

Hur skulle du beskriva Pontus & Amerikanarna i dag jämfört med slutet 80-tal/mitten 90-tal?

– Låtarna kommer man ju säkert känna igen men det blir ju ett äldre perspektiv på det i dag. En del grejer kommer nog kännas lite daterade. Vi sjunger om att skriva brev till exempel, det gör man ju inte i samma utsträckning nu. Spelmässigt tror jag nog vi är bättre i dag. Vi var inte dåliga förut men har kanske lagrats en aning, lite som ett fint vin.

Vad händer framöver?

– Vi kommer nog fortsätta med några spelningar under hösten och så ska vi färdigställa fler låtar.

Nytt album?

– Det siktar vi på men vi tar en sak i taget. Drivkraften nu är att det bara är kul att spela igen.

Pontus & Amerikanarna spelar på Nyköpings festdagar under fredagen.