Emil Hjelte, Kenneth Bodin och Victoria Larsson från Nyköping stads teater guidar på sommarens historiska vandringar i Nyköping. Föreställningen heter "Hertig Karls skrönika". Foto:

Premiär för Hertig Karls skrönika

Kultur&Nöje

Gustav Vasas yngste son, Hertig Karl står i fokus när sommarens historiska vandringar genom Nyköping drar i gång på onsdagen.

– Vi har tagit fasta på att det i år är 450 år sedan Hertig Karl gick och blev myndig och därmed på allvar började axla rollen som hertig över Södermanland. Så man kan säga att det är lite av ett jubileum även i år, säger Kenneth Bodin från Nyköping stads teater, som är den som skrivit manus till sommarens historiska vandringar i Nyköping.

Hertig Karl, som efter hård maktkamp och kluriga politiska spel kom att bli kung Karl IX, hade slottet Nyköpingshus som sitt huvudsäte när han tillträdde som hertig.

– Publiken kommer under vandringen att få stifta bekantskap med hans lynniga liv och leverne, men även få lära känna andra personer i Vasafamiljen, säger Kenneth Bodin som tillsammans med de andra medverkande skådespelarna ägnat de senaste dagarna åt repetitioner längs vandringsslingan i Nyköping.

De historiska vandringarna genom Nyköping är nu inne på sin sjätte sommar i Nyköping stads teaters regi. Alla dramatiserade vandringar ges två gånger om dagen varje onsdag till lördag och utgår från turistbyrån vid Stora torget.

– Vi rör oss sedan i närheten av torget och Sankt Nicolaikyrkan där publiken får ta del av den dödsdömde rikskanslern Erik Sparres innersta tankar inför det stundande Linköpings blodbad. Den fruktade ärkebiskopen Abraham Angermannus letar fram gudsförgätna syndare på kyrkbacken och vi möter också den stackars flickan Maja, avslöjar Kenneth Bodin.

Hertig Karls skrönika

Den historiska stadsvandringen pågår varje onsdag till lördag klockan 11 och 14.30 mellan den 27 juni till den 4 augusti.

Start är Stora torget i Nyköping.

Pris: 100 kronor per person, barn under 13 år går gratis.

Läs mer på www.nykopingstadsteater.se

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

HistoriaKultur/Nöjeteater
Relaterat