Propellerteaterns "Hej då människa" har premiär i dag lördag. Foto:

Propellerteatern adjössar mänskligheten

NYKÖPING

Efter "Hej människa" och "Let's talk about gender" är det nu dags för "Hej då människa", den sista delen i Propellerteaterns trilogi om samtiden. Dystopisk poesi med en rejäl knorr humor och eftertänksamhet väntar i föreställningen som har premiär på lördag den 2 februari.

Man kan mycket väl få illusionen att Instagrams mest populära munfilter plötsligt tagit över hela scenen i purfärska föreställningen "Hej då människa".

Munnarna pratar, tjattrar, resonerar och konstaterar. Och så äter de väl mycket. Människorna de sitter på hänger med så gott det går.

En stund senare är de förvandlade till tjusiga fisförnämsbaskrar, som sitter på en och annan kaffesmuttande smårasist, ivrigt tjötandes om allt från högljudda politiker, klimathot till diverse åtgärdspaket.

I den tredje delen av Propellerteaterns trilogi om samtiden står de samhälleliga strukturerna och mänskliga beteendena i fokus.

– Man behöver inte ha sett de andra delarna för att förstå den sista, de är alla helt fristående även om de delar temat nedslag i samtiden, säger Anna Frölander som skrivit manus tillsammans med Christer Eriksson.

"Hej människa" (2013) och "Let´s talk about gender" (2015) handlade om tiggerifrågan och könskonstruktioner. "Hej då människa" riktar ljuset på grupperingar.

– Samtiden är en stor källa att ösa ur, det kändes som botten var nådd 2013, men det visade sig vara himmelriket jämfört med hur det är nu. Man kan säga att vi genom trilogin bejakar uppgivenheten på vårt sätt, säger Christer Eriksson som även ansvarar för all scenografi.

Manuset är närmast kaleidoskopiskt. Det ramas in av musik delvis skriven av en av skådespelarna, Melker Appel, som tillsammans med Anna Frölander, Bodil Persson och Magnus Lövgren utgör kvartetten på scen.

Regissör Ewa Ohlson Westin beskriver det som att jobba med mer eller mindre skavande dikter.

– Det är tungt, roligt och skruvat med hög igenkänning oavsett vem man själv identifierar sig som, säger hon.

Föreställningen spelas utöver den utsålda premiären på lördag även den 5/2, 8/2, 10/2, 12/2, 15/2 och 16/2.

Läs mer om dessa ämnen

teater