Nora Olsson vinner SN-novellen för gymnasister med novellen "Vi är en". Foto:

Psykisk ohälsa temat i Noras rysare

SN-novellen

En inre demonisk röst är i fokus i 16-åriga Nora Olssons rysare som tog hem vinsten i gymnasieklassen.

Efter att samtliga noveller avidentifierats och lästs igenom av juryn visade det sig att fjolårets högstadievinnare tog hem segern även i år - nu bland gymnasieelever. Nora Olsson går i första ring på Nyköpings Enskilda Gymnasium.

Stort grattis Nora, en tredjeplats (2015) och två förstaplatser (2017, 2018) är facit för dina senaste år som deltagare i tävlingen!

– Tack, det är väldigt roligt, jag tycks ha ett flow!

Vad fick dig att skriva just den här novellen?

– Jag ville använda en mognare röst i min rysare och bestämde mig för att den skulle handla om psykisk ohälsa som är ett väldigt aktuellt ämne. Jag är inte så mycket för övernaturliga inslag utan ville visa att det kan vara minst lika läskigt att slåss mot sin inre demon i vardagen, säger Nora Olsson som först skrev en helt annan novell.

– Men jag blev inte nöjd med den och kände att jag ville gå utanför de traditionella ramarna. Jag skrev "Vi är en" de sista dagarna före deadline, berättar hon.

Var hittade du inspiration till novellen?

– Psykisk ohälsa är väldigt vanligt, jag har själv mått dåligt i perioder och tog mina egna erfarenheter, överdrev dem och vävde samman med inspiration jag har fått från både filmer och böcker, säger Nora.

Att återigen ta hem segern i SN-novellen är betydelsefullt.

– Absolut, det är ett kvitto på att man kan mer än man tror när fler gillar det jag skriver, säger den unga författaren.

Nora Olsson

Ålder: 16 år

Jag bor: Nyköping

Jag går i: åk 1 (SA18B) Nyköpings Enskilda Gymnasium

Mina fritidsintressen: Träna, dansa, laga mat

Min favoritbok: Hemmet & Färjan av Mats Strandberg. Jag gillar också hans senaste bok, "Slutet".

Därför skrev jag just den här novellen: Dels ville jag väva in psykisk ohälsa eftersom det är ett aktuellt ämne. Dels ville jag inte skriva en traditionell rysare med till exempel övernaturliga inslag, utan visa att det kan vara minst lika läskigt att slåss mot sin inre demon i vardagen.

Drömjobb: Psykolog

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Södermanlands NyheterLitteratur
Relaterat